Luonto ja kekseliäs ihminen ovat luoneet erilaisia keinoja elämän terveelliseen ja tasapainoiseen hallintaan. Luonnolla on monta rohto- ja lääkitsemis tapaa sekä ravinnon saannin merkityksessä että parantavassa mielessä.

Pula- ja sota-aikoina ihmiset kehittivät erilaisia ravinto- ja lääkitsemiskeinoja.

Luonto on kuitenkin antanut maapallon eliöstölle alkuluomisvaiheen jälkeen koko ajan vitaalia voimaa. Olipa kyseessä alkuasukas kivikaudella tai isoisämme heinäpellolla.

......................................................................................................................................

 

PIIMÄ:

Pesemällä hevosesi piimällä saat ihon ph:n tasapainoon, mikäli ihossa on hiivasieni tms. ihosieni. Vaikutusaika n. 20-30 min. jonka jälkeen huuhtelu. Samoja vaikutuksia jugurtin kanssa, mutta on usein happamuutensa vuoksi hevoselle vähemmän maistuva kuin jugurtti.

 

 

HIILI:

Hiilellä saat nopeasti korjattua mustan hevosen haalistunutta karvaa tai mikäli haluat korostaa joitain kohtia mustemmaksi mm. näyttelyä ajatellen. Suttaavainen. 

 

TUHKA:

Koivun tuhkaa laittamalla ruokaan voidaan helpottaa ripulia, katarria. Vain koivun tuhka! 

 

LOISHÄÄTÖ/MADOTUS:

Madotuksessa tänäpäivänä tuotteet ovat kehiteltyjä, mutta ne kuitenkin vaikuttavat pitkällä käytöllä rasittaen maksaa ja ympäristöä lannan mukana.

On kuitenkin tässäkin olemassa luonnossa oma laki: Jos haluat häätää matoja ja loisia, tarjoa niille sitä mitä ne eivät kestä. En kuitenkaan väitä, että tämä olisi ainoa ja oikea tapa häätää loisia, mutta tässä on yksi vaihtoehto.

Lista eri kasveista ja luonnonaineista, joiden ominaisuuksiin kuuluu mm loishäätö:

Valkosipuli, Koiruoho, omenaviinietikka, porkkana, granaattiomena, melooni+siemenet, kurpitsa+siemenet, sinappi (tai sinapinsiemen), Osmankääminlehdet, fenkoli, anis, voikukka, maarianohdake ja takiainen. Tarjoamalla esim. karpalojauhetta ruuan joukkoon saadaan seoksesta hapan ja hapan on yleensä loisille huono elinpohja.

Mikäli esim. maksa on huonossa kunnossa syystä tai toisesta on hyvä ns. elvyttää sitä sekoittamalla lakritsia ja maarianohdaketta. Se toimii maksaa puhdistava sekoituksena jolloin maksan toiminta vilkastuu ja puhdistuu. 

 talvipiv_10.1.2010_035.jpg

KELTAISET/RUSKEAT HAMPAAT:

Hevosen hammasharjana toimii oksat ja puunkuoret:

- Koivun oksista pureskelemalla saa xylitolia. Se puhdistaa hampaat mutta myös auttaa suolen toimintaan.

- Paju sisältää asetyylisalisyylihappoa, joka tappaa pöpöjä suussa ja suolistossa, hoitaen mahdolliset tulehdukset.

- Kuusesta ja männystä saa pihkaa joka myös toimii puhdistavana,antiseptisenä aineena. 

 

 

HUNAJA:

Hunaja on arvokas ravintolähde maailmassa, se on monikäyttöinen hoitoaine sekä vitalisoiva ravintolisä. Sillä on pitkät perinteet ja sitä on käytetty terveyden hoidossa jo vuosituhansia.

Hunajaa voidaan käyttää ihonhoitoon (haavat, allergiat, palovammat, ötökän puremat), yskään, allergiaan, ravintoaineiden lisäykseen, antibioottina ym.

Hunaja on myös oiva lisäravinne suoritushevosille. Se sisältää kivennäisaineita ja mineraaleja hyvin sulavassa muodossa.

Hunajan toimivuus perustuu sen sokerisuhteisiin, hunaja sisältää 38 % fruktoosia ja 31 % glukoosia. Tämän yhdistelmän ansiosta hunajasta saa kaksivaiheista energiaa. Glukoosi imeytyy nopeasti ja nostaa tehokkaasti veren sokeritasoa. Fruktoosi puolestaan imeytyy hitaammin ja ylläpitää veren sokeritasoa pitempään vakaana. Hunajan avulla myös palautuminen harjoitusten jälkeen alkaa nopeammin. (SML ry)


Kuumentamaton hunaja sisältää n 20 erilaista entsyymiä ja 17 aminohappoa, monityydyttämättömiä rasvahappoja. Useissa ulkomaisissa, kirkkaissa hunajalaaduissa ovat vitamiinit ja entsyymit tuhoutuneet, koska hunaja on kuumennettu. Suomessa hunajaa ei yleensä kuumenneta, minkä vuoksi se on kiteistä eikä kirkasta.

Hunaja sisältää foolihappoa, biotiinia, niasiinia, riboflaviinia, tiamiinia, pantoten happoa (= B1,2,3,5,6,7,12 -vitamiineja). Kivennäis- ja hivenaineita kuten; kalsium, fosfori, natrium, kalium, rauta, sinkki, pii, kupari, kromi, magnesium, molybdeeni, titaani.

p1000480.jpgHunaja auttaa tuhoamaan bakteereita, edistää ruoansulatusta ja parantaa suolen toimintaa. Muinaisessa Egyptissä, Kreikassa ja Roomassa hunaja oli tärkeä sotahaavojen antiseptointiaine. Tämä vaikutus saattanee johtua paljolti sokerista, mutta myös muista hunajan sisältämistä aineista, koska kokeissa on saatu samoja tuloksia, vaikka sokeri on poistettu hunajasta. Suun kautta nautittu hunaja vaikuttaa samalla tavoin antiseptisesti ruoansulatuskanavassa.

Hunajan uskotaan myös vaikuttavan allergioita ehkäisevästi ja rauhoittavasti. Rauhoittava vaikutus saattaa johtua pääosin sokerista, joka vapauttaa aivoissa serotoninia, joka johtaa aivoaktiviteetin alentumiseen ja siten auttaa esim unen saantia. Hunajan uskotaan vaikuttavan positiivisesti sydän- ja verisuonitautien hoidossa, immuniteettia kohottavasti sekä ihoa parantavasti. Hunajalisä saattaa olla tärkeä sen vuoksi, että kehittyneissä teollisuusmaissa lannoituksesta huolimatta pellot ovat köyhtyneet, eivätkä viljatuotteet näin ollen anna tarpeeksi hivenaineita ihmiselle.
Hunajalla on kyky tasapainottaa ihmisen hormonitoimintaa. Sillä katsotaan myös olevan positiivisia vaikutuksia reumatismin oireisiin ja yleisesti vanhenemisprosessia ehkäisevästi.

Hunaja voi olla vahingollista alle vuoden ikäisille lapsille, joiden ruoansulatuskanava ei ole vielä kehittynyt riittävästi.


 

PROPOLIS:

Propolis eli mehiläiskittivaha on mehiläisten lehti- ja havupuiden silmuista keräämä ja sitten jalostama pihkamainen aine.

Mehiläiset itse käyttävät tätä hartsimaista ainetta eristysaineena kittaamalla pesän sisäosissa olevat puuosat yhteen sekä pesän seinämien rakoja umpeen. Propoliksella on suuri merkitys myöskin mehiläisyhdyskunnan terveyden ylläpidossa: sen avulla torjutaan pesän tauteja ja tuholaisia. Luonto säätelee itse tasapainoa. 

Propolis on siis luonnon antibiootti. Sen on todettu sisältävän antiseptisiä aineita.
Alunperin sana propolis tulee latinankielestä: Pro = puolesta, pol = kaupunki. Propolis sana tarkoittaa siis " kaupungin puolesta, kaupungin puolustus".

Propoliksella on siis desinfioiva ja bakteereja tappava vaikutus. Sitä käytetään yleislääkkeenä kaikkiin sairauksiin, sillä sen mikrobeja tuhoavan vaikutuksen on todettu olevan voimakkaampi kuin antibiooteilla. Merkittävää on, että tämä luonnon antibiootti  propolis säilyttää tehonsa päinvastoin kuin varsinaiset antibiootit voivat menettää tehonsa, kun bakteerit kehittävät antibiooteille vastustuskykyisiä kantoja.

Propolista on kautta aikojen käytetty haavojen ja palovammojen hoitoon ja myöskin sisäisesti desinfioivana tulehduksiin ja muihin sairauksiin esim. krooniset suolistosairaudet.  Sekä lääke- että myös kosmetiikkateollisuus käyttää sitä tuotteisiinsa.
Propolista käytetään ulkoisesti kaikkien iho-ongelmien hoitoon (jopa känsät ja syylät) ja sisäisesti suun ja kurkun limakalvojen sekä keuhkojen limakalvojen hoitoon. Se hoitaa myös vatsan ja suoliston haavoja. Kittivahan on todettu tehoavan hengitysteiden katarreihin, keuhkoastmaan ja jopa keuhkotuberkuloosiin. Propolis tasapainottaa hormonitoimintaa ja stimuloi punaisten verisolujen syntymistä. Se sopii  lihas- ja nivelkipujen sekä reuman hoitoon. Sitä voi käyttää myös elimistön hiivaongelmien hoidossa.Ötököiden pistoihin ihanne hoito.Sädemätään ulkoisesti ja sisäisesti.

Propolis sisältää hartsi- ja balsamiaineita noin 55 %, vahaa 30 %, eteerisiä öljyjä 10 % ja siitepölyä 5%.  Siinä on lisäksi hivenaineita ja vitamiineja.

 

 

VESI: kasvit_062.jpg

Vesi vanhin voitehista, pitää paikkansa. Vaikka hevonen on kuivan maan eläin, sen kaviot ja iho rakastavat vettä. Kosteus tulee olla tasapainossa.

Hyvä vesi vitalisoi sisäisesti ja auttaa normaalia aineenvaihduntaa poistamaan kuona-aineita elimistöstä.

Hevosella tulee aina olla raikasta, seisomatonta vettä, niin sisällä kuin ulkona.

Jos useampi hevonen juo samasta vesiastiasta esim laitumella, tulee astia pestä päivittäin ja seurata hevosten terveyden tilaa. Juomavesi on hyvä tutkituttaa muutamien vuosien välein. Putkistoihin, kaivoihin ja maaperään saattaa tulla muutoksia, jotka vaiuttavat hevosesi terveyteen haitallisesti.

Entisaikaan hevosille rakennettiin ns vesialtaita, joihin hevoset laitettiin seisomaan useaksi tunniksi. Vettä oli vain sen verran, että kaviot kastuivat ja muu jalka pysyi kuivana. Näin kavio vahvistui ja kesti hyvin joustavuutensa ansiosta metsissä ja sodan tyrskyissä.(Mikkelin hevosmuseo)

Vesi on myös hyvä lihas ja koordinaatio harjoittelu elementti. Vesi on hyvä vastus ja lihaskunto kohenee. Tutkitusti 15 minuutin uinti vastaa rankkaa ajo treeniä. Vedessä on myös aikoinaan intiaanit rauhoitelleet vauhdikkaammat hevoset.

 

LUONNON JUGURTTI: eli maustamaton jugurtti.

Tasapainoittaa suoliston toimintaa. Voidaan antaa tasapainoittamaan erilaisia makuja.

Esim yrttilääkinnässä oraalisesti jugurtti tasoittaa mahdolliset "epämiellyttävät" maut. Se myös madaltaa voimakkaita ainesosia ja ehkäisee siten mm. suoliston ärsytystilaa.

Jugurttia voidaan käyttää myös ulkoisesti esim ihon sieni-infektioissa.

 Sisältää korkealaatuisia valkuaisaineita, kivennäisaineita ja entsyymejä. Se sisältää kaikkia vitamiineja ja mikä tärkeintä myös vaikeasti saatavia B12- ja D- vitamiineja. Jogurtin sisältämät lactobacillus bakteerit aiheuttavat, että se imeytyy elimistöön erittäin helposti ja nopeasti. Lactobacillus bakteerit estävät kuona-aineiden mätänemistä paksusuolessa tuhoamalla mädättäjäbakteereja ja kaikkia muitakin vahingollisia bakteereja: Näin jogurtti parantaa ripulin ja pitää ruoansulatuskanaviston kunnossa. Tästä taas seuraa ravinteiden parempi imeytyminen, yleiskunnon ja immuniteetin parantuminen. Immuniteetin parantumisen on myös havaittu johtuvan jogurtin kyvystä aktivoida elimistön vasta-aineiden ja tappasolujen tuotantoa.

Jogurtti on myös antibiootti, joka tuhoaa lukuisia taudinaiheuttaja bakteereja, mutta ei vahingoita lainkaan elimistölle hyödyllisiä bakteereja. Jogurttia on tutkittu tieteellisesti laajasti ympäri maailmaa ja siitä on löydetty seitsemän voimakasta antibioottisesti vaikuttavaa ainetta, jotka pystyvät tuhoamaan esim salmonella-, botuliini- ja stafylokokki- bakteereja.

Kokeissa on myös havaittu, että jogurttia säännöllisesti nauttivat kärsivät paljon vähemmän flunssatulehduksista kuin muut. Toisissa kokeissa taas on havaittu säännöllisesti jogurttia nauttivien sairastuvan vähemmän syöpäsairauksiin, varsinkaan paksusuolen syöpään. Jogurtin on havaittu pystyvän hidastamaan entsyymitoimintaa, joka johtaa paksusuolessa syöpää aiheuttavien aineiden muodostumiseen. Jogurtti sisältää E2 nimistä prostaglendiineihin kuuluvaa hormonia, joka suojelee vatsakalvoa esimerkiksi tupakan ja alkoholin haitallisilta vaikutuksilta. Vähärasvaisessa jogurtissa näitä hormoneja on vähemmän kuin tavallisessa jogurtissa. Kokeissa on myös havaittu jogurtin pystyvän alentamaan nopeasti veren kokonaiskolesterolia ja samanaikaisesti korottamaan hyvän HDL kolesterolin määrää.
Acidofilus bakteereja tarvitaan B- ja K- vitamiinien valmistukseen suolistossa, joten terveysvaikutukset tulevat myös tätä kautta.

 

 

TERVA:

 

PIHKA:

 

SINAPPI:

Esim. puunpurennan estoon. Sivellään puuosiin sinappia, joka ehkäisee puremista, kalvamista ym.

 

TOMUSOKERI:

Tomusokeria käytetään märkivien haavojen "veto" hoidossa.

Haavan erite imeytyy tomusokeriin, joka puolestaan kovettuu haavaan kiinni, tehden ns ruven. Tomusokeri on vanha haavanhoito aine, mutta otettu nyt uusiokäyttöön mm kirurgisilla osastoilla, sairaaloissa. Huolehdi, että käyttämäsi tomusokeri on puhdasta, eikä siihen ole mennyt esim kaapista muita aineita.

 

LOHI ( salmon, Lachs )

Sisältää hyvänlaatuisia Omega3 rasvahappoja. Kalanrasvahapot EPA ja DHA estävät veren paakkuuntumista yhtä hyvin kuin aspiriini. Mitä enemmän rasvaista kalaa syö, sitä enemmän laskee pahanlaatuisen ( LDL ) kolesterolin osuus kokonaiskolesterolista. Näin tietysti sillä ehdolla, että kala ruokavaliossa korvaa rasvaisen lihan eikä ole vain lisuke. Normaalissa punaisessa lihassa on Omega 6 rasvahappoja, jotka kiihdyttävät pahanlaatuisten prostaglandiini hormonien tuotantoa. Rasvaisen kalan Omega 3 rasvahapot taas edistävät entsyymitoimintaa, joka estää pahanlaatuisten prostaglandiinien tuotannon ja siten parantavat immuniteettia, vähentävät tulehduksia ja estävät veren paakkuuntumista. Prostaglandiinien syyksi lasketaan suuri joukko yleisimpiä tautejamme: syöpä, astma, verisuonitaudit ja immuunisysteemin häiriöt.

Lohi, silakka,turska ja makrilli sisältävät lisäksi myös jodia, kalsiumia, fluoria, kuparia, piitä, seleeniä, E-, B6 ja B7 vitamiineja sekä coQ10 entsyymiä. Hyvin suuri osa ravintomme D-vitamiinista saadaan kalasta. Varsinkin ahven sisältää sitä runsaasti. Eräät tutkijat ovat todenneet, että kalan sisältämä aminohappo, tyrosiini, stimuloi aivojen hermoärsykkeitä ja siten parantaa ajattelukykyä.

Eskimot saavat suurimman osan kaloritarpeestaan eläinrasvasta ja silti heillä on erittäin alhainen sydän- ja verisuonitautisairastuvuus. Tämä johtunee siitä, että heidän nauttimansa rasva on pääosin EPA ( C22,5 ) ja DHA ( C22,6 ) super monityydyttämättömiä rasvahappoja, joita he saavat meren eläinkunnasta. Tutkimusten mukaan näyttäkin siltä, että 2 kertaa viikossa nautittu kala-ateria alentaa sydän- ja verisuonitauteja 30 %. Saksalaisessa tutkimuksessa todettiin sydän- ja verisuonitauteja sairastavilla 50 % alempi kuolleisuus sillä ryhmällä, joka sai kalaravintoa kaksi kertaa viikossa. Kalaöljyjä sisältävät kapselit eivät kokeissa ole alentaneet veren LDL kolesterolia. Rannikkovaltioissa, kuten Norjassa ja Islannissa kuiva- kalan syöttäminen merilevän ohella on erittäin vanha tapa täydentää eläinten ravintovaroja. Arktiset olosuhteet ovat vaatineet rasvakudoksia enemmän ja täten kala on ollut helposti saatavilla ja se on rasvapitoisin. Kasveista vain Tyrni on tyydyttänyt rasvavarannot näissä olosuhteissa (tyrniöljy ei liukene veteen).

 

 

GREEN TEA/Vihreä tee ( Camellia sinesis )


Sisältää useita polyfenoleja, joilla uskotaan olevan antioksidanttisia vaikutuksia. Yksi näistä polyfenoleista, EGCG, on vapaiden radikaalien neutraloijana 200 kertaa parempi kuin E- vitamiini ja 500 kertaa parempi kuin C- vitamiini. EGCG voi suojella hengitys- ja ruoansulatuselimiä tulehduksilta, edistämällä acidofilusbakteerien kasvua ja tasapainottamalla suoliston toimintaa. Sen on myös todettu voivan:
  • vähentää verenpainetta
  • vähentää solumutaatioita
  • alentaa LDL kolesterolia
  • estää bakteerien tarttumista hampaisiin


Vihreä tee ei ole millään lailla myrkyllinen edes suurina annoksina tai pitkäaikaisesti käytettynä. Se on sama kasvi kuin musta tee, mutta tee on valmistettu ilman fermentointiprosessia. Teen sisältämät fenoliyhdisteet, varsinkin tanniini, tuhoavat bakteereja ja viruksia. Kanadalaiset tutkijat ovat havainneet teen tanniinien neutraloivan syöpää aiheuttavia nitrosamineja paremmin kuin C-vitamiini. Teen katekinien on todettu vahvistavan verisuonia ja ohentavan verta. Tutkimuksissa onkin todettu teen juojien verisuoniston olevan huomattavasti terveempi kuin kahvin juojien. On myös havaittu teellä olevan veren kolesterolia alentava ja maksan terveyttä suojaava vaikutus. Vihreä tee sisältää runsaasti kasviestrogeenejä, joilla on suotuisa vaikutus  hormoonitoimintaan.Mainio haavojen hoidossa sekä silmähuuhteluissa.

 

OLUTHIIVA ( beer yeast, Bierhäfe )


Oluthiiva sisältää runsaasti ravinteita erityisesti B- vitamiineja ( 1, 2, 3, 5, 6 ) sekä hivenaineita, erityisesti kromia. Oluthiiva edesauttaa hyvien suolistobakteerien lisääntymistä. Täten sen vaikutus on immuniteettia kohottava ja suolistosairauksia ehkäisevä. Oluthiiva sisältää DNA ja RNA kemikaaleja, jotka edesauttavat solujen uusiutumisprosessissa.


OMENAVIINIETIKKA ( apple vinegar, Apfelessig )


Omenaviinietikka on happo, joka poistaa ns. kelatoimalla soluista haitallisia ja jopa myrkyllisiä aineita. Se liuottaa verisuonten seinämistä kalkkeutumia ja ehkäisee veritulppien syntymistä. Se lisää myös vastustuskykyä, parantaa ihoa ja parantaa mahahappoja. Sitä on käytetty hoitamaan sydänsairauksia, reumatismia, nivelreumaa, suonikohjuja, korkeata verenpainetta, ruoansulatushäiriöitä, tulehduksia, ihottumia ja verisuonitauteja

 

PÄHKINÄT( Corylus avelana ) ( nut, Nuss )


Sisältävät kalanrasvahappojen tapaisia omega3-rasvahappoja, kuituja sekä tärkeitä hivenaineita kuten kalkkia, fosforia, magnesiumia, rautaa, seleeniä, kuparia ja sinkkiä. Ne sisältävät erityisesti A-, B- ja E-vitamiineja.

Monet tärkeät B-vitamiinit eivät imeydy kunnolla ilman fosforia, joka myös on aivojen toiminnalle välttämätön.

Kaikki pähkinät sisältävät B-ryhmän vitamiineja kuten B1, B2, B3, B5 ja B6-vitamiineja ja foolihappoa, jotka ovat tärkeitä hermostolle, ruuan- sulatukselle, sydämelle iholle jne.

E-vitamiinin sydämen toimintoja parantava vaikutus perustuu sen solujen hapensaannin edistämiseen. Se hapettaa kudoksia ja laajentaa verisuonia.

Pähkinöissä on runsaasti lesitiiniä ja tyydyttämättömiä rasvahappoja. Lesitiini estää kolesterolia kasaantumasta ja kiinnittymästä verisuonten seinämiin. Tyydyttämättömät rasvahapot taas ovat ruokavalion aivan elintärkeä osa. Niiden puute aiheuttaa ihottumaa, ihon kuivumista, hiustenlähtöä, munuaissairauksia, eturauhasen toimintahäiriöitä jne

Kuivana pähkinät säilyvät hyvin, koska niissä on entsyymi-inhibiittoreita, jotka estävät tiettyjen entsyymien toiminnan. Vedessä liottamalla inhibiittorit neutraloituvat. Eläinkokeissa on todettu näiden inhibiittorien ehkäisevän syöpää. Tutkimuksissa on selvinnyt, että pähkinöiden inhibiittorit estävät onkogeni nimisen aineen erittymistä kehossa. Samoin ne estävät tiettyjen protease entsyymien aktivoitumisen. Tutkijat ovat sitä mieltä, että nämä molemmat ovat oleellisia syövän syntymisessä.

USA:ssa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että vähintään 150 g pähkinöitä viikossa syövien henkilöiden sydäninfarktiriski oli kolmasosa niihin verrattuna, jotka vain harvoin söivät pähkinöitä. Saksanpähkinä sisältää hyödyllisiä rasvahappoja: LA 30,6 % ja LNA 3 %. Pähkinöiden syöminen tasapainottaa veren sokeripitoisuutta, joten ne ovat hyvää ravintoa diabeetikoille,ylipainoisille,metabolia-oireyhtymän hoidossa sekä myös kaviokuumeessa.


SAVI( clay )


Savea voi käyttää joko ulkoisesti tai sisäisesti tulehdusten, infektioiden, myrkytysten ja suolistohäiriöiden hoitoon. Savella on kyky uudistaa kudoksia, luovuttaa mineraaleja ja sitoa itseensä myrkkyjä ja kaasuja. Se on antitoksinen, antiseptinen, antibakteerinen ja säilövä. Savea onkin käytetty vihannesten ja hedelmien säilöntään.

Savi on alumiinisilikaattiseos, joka sisältää piitä, alumiinia, kaliumia, kalsiumia, natriumia, mangaania ja titaania. Sekä hivenaineita kuten beryllium, kupari, koboltti, magnesium, molybdeeni ja rauta. Savessa oleva kupari stimuloi aivolisäke-, maksa- ja haimahormonien eritystä ja edistää ihmisen aineenvaihduntatoimintoja.


p3150703.jpgSavella on hyvin voimakas absorboiva ominaisuus. Se johtuu sen erittäin pienestä hiukkaskoosta ( 1/2000 mm ), mikä antaa sille valtavan ominaispinta-alan. Se imee itseensä neste- ja kaasumaisia myrkkyjä. Savi estää vahingollisten bakteerien ja mikrobien lisääntymisen, mutta ei tuhoa elimistöllemme hyödyllisiä bakteereja. Koska se on myös antiseptinen ja steriloiva, voidaan sitä käyttää menestyksellisesti tulehdusten ja haavojen hoitoon. Se myös nopeuttaa haavojen arpeutumista. Savi pystyy myös sitomaan radioaktiivisuutta itseensä.

Savea on käytetty ikiajoista asti lukuisten tautien hoitoon: Palovammat, käärmeenpuremat, struuma, rutto, paiseet ja haavat, punatauti, ripuli, suolistotulehdukset, syfilis ja reumatismi

Myös eläimet käyttävät vaistonvaraisesti savea ottaessaan savikylpyjä kun ne ovat haavoittuneet.

Sisäisesti savea käytettäessä on syytä välttää ruokavaliossaan rasvoja, varsinkin oliivi- ja parafiiniöljyä, koska ne saattavat paakkuunnuttaa savea.

  


KOPIOINTI KIELLETTY