Ihminen on oppinut käyttämään kasvien ja muiden luonnon rohdosten tehoaineita hyväkseen lääkkeinä, mausteina, tuoksu- ja väriaineina. Tehoaineet edistävät tai estävät solujen aineenvaihdunnan reaktiota. Luonnonkasveja ja luonnon muita antimia käyttämällä saadaan myös huomattava määrä hivenaineita, vitamiineja ja antioksidantteja, ja nämä suojaravintoaineet vaikuttavat myös aineenvaihduntaan. Kasvien ensisijaisesti vaikuttavat aineet kuuluvat normaaliin ravintoon ja niillä on siten ilmeinen merkitys hyvinvoinnille. Osa niistä on kuitenkin myös suoraan lääkitseviä.
ALKALOIDIT Alkaloideja tunnetaan yli tuhat. Ne ovat emäksisiä typpeä sisältäviä yhdisteitä ja voimakkaimpia kasvikunnasta saatavia lääkeaineita. Ne lievittävät kipua, vähentävät yskänärsytystä, laajentavat verisuonia, edistävät ruoansulatusta ja kiihottavat keskushermostoa. Monet alkaloidit ovat vaarallisiamyrkkyjä, eikä niitä sisältäviä kasveja suositellakaan käytettäväksi ns itsehoidossa. Esim. leskenlehdessä on pyrrolitsidiinialkaloideja, jotka ovat osoittautuneet suurina määrinä käytettäessä maksalle haitalliseksi ja karsinogeenisiksi eli syöpää aiheuttaviksi. Tosin sama kasvi sisältää myös syöpää estävää ainetta, joten vaikuttavien aineiden pitoisuuksiin vaikuttaa yleisesti yksilöllinen muuntelevuus, kasvupaikka, kuivaus, varastointi ym. Tunnettuja alkaloideja ovat mm kofeiini, papaveriini, morfiini ja kodeiini. Alkaloideja on kasvin kaikissa osissa.
GLYKOSIDIT eli sydänaktiiviset Glykosidit koostuvat erilaisista sokeriyhdisteistä. Glykosideja ovat mm. saponiinit, arbutiinit, salisiinit ja digitoniinit. Glykosidit ovat kasvilääkinnän tärkein vaikuteaine ryhmä. Monet niistä lisäävät virtsaneritystä, vaikuttavat sydämen toimintaan ja kiihdyttävät sisäelin toimintaa. Esim. Kultapiisku, Koivu, Kanerva, Mesiangervo, Paju ja Sormustinkukka (jota ei saa käyttää ominpäin)
ETEERISET ÖLJYT eli haihtuvat aineet Hyvän tuoksuisia yhdisteitä, useiden kymmenien yhdisteiden seoksia. Niitä on etenkin havupuissa sekä sarja-, että huulikukkaiskasveissa. Käytetään lääkinnässä ja aromaterapiassa. Ulkoisesti voiteina, linimentteinä, höyryhengityksessä, kylvyissä, kääreissä, yskänlääkkeissä tai ruoansulatusta parantavissa lääkkeissä. esim. Mänty, Timjami ,Siankärsämö, Anis, Fenkoli, Laventeli, Piparminttu.
ENTSYYMIT JA MUUT PROTEIINIT Entsyymit ovat valkuaisainemolekyylejä, jotka pilkkovat muita molekyylejä tai yhdistävät niitä toisiinsa. Usein ne tappavat soluun joutuneita vieraita eliöitä kuten bakteereita tai viruksia. Entsyymit ovat aktiivisimpina tuoreessa ja käsittelemättömässä ruoka-aineessa. esim. Tyrni, siitepöly/ Perga/ propolis, Valkosipuli, Auringonhattu
FENOLIT Niiden lääkitsevä käyttö kattaa lähes kaikki hoitoalueet. Yksinkertaisia fenoleja on esim. antibioottisessa Timjamissa ja bakteereitatuhoavassa Sianpuolukassa. Kumariineja on kouristuksia laukaisevassa Väinönputkessa ja diureettisessa eli nestettäpoistavassa Liperissä. Flavonoideja on diureettisessa Koivussa ja Kultapiiskussa ja lihaskouristuksia laukaisevassa Väinönputkessa sekä antrakinoneja laksatiivisessa Aaloessa.
KARVASAINEET Karvasaineet ovat voimakkaan karvaan ja kitkerän makuisia ja ne edistävät mahanesteiden eritystä. Käytetään ripulin-, suolistotulehdusten- ja muiden ruoansulatuselinten hoitoon. Niitä on mykerökukkaisissa kasveissa, katkerokasveissa sekä huulikukkaiskasveissa. Useimmiten pitoisuudet ovat korkeimmillaan kuoriosassa ja juurissa. esim. Voikukka.
KUMARIINIT Yhdiste, jota löytyy yleisesti sarjakukkaiskasveista. kumariinit haihtuvat helposti valon vaikutuksesta ja siksi luonto on järjestänyt ne kasvien juuriin ja siemeniin. Ne ovat kouristuksia lamaannuttavia ja verisuonia laajentavia ja saattavat myös aiheuttaa käyttäjälleen valoyliherkkyyttä. esim. Väinönputki
LIMA-AINEET Kasvien solut sisältävät paljon lima-aineita. ne ovat useimmiten juurissa tai siemenissä. Jotta vaikuttavat aineet saadaan esiin, pitää yleisesti kasvin osat liottaa, keittää tai hauduttaa vedessä. Lima-aineet ovat sitovia ja imeyttäviä ja niiden käyttökohde ovat suoliston hoito niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. ne myös helpottavat yskänärsytyksessä ja poistavat raskasmetalleja ja muita vierasaineita elimistöstä. esim. Pellava, Jäkälä, Sammal, Mustajuuri (Rohtoraunioyrtti), Merilevä (Karrageeni)
ORGAANISET HAPOT Estävät yleensä bakteerien kasvua, stimuloi suolistoa. Niitä ovat esim. askorbiinihappo, bentsoe-, omena-, sitruuna-, viini-, ja salisyylihappo. Erukka-, ja oksaalihappo ovat lievästi haitallisia. oksaalihappoa on mm ketunleivissä, mustikanlehdissä ja raparperissa.
PARKKIAINEET Ovat maultaan kitkeriä. Ne muodostavat valkuaisaineiden kanssa liukenemattomia yhdisteitä ja siksi niitä käytetään mm nahan parkitsemisessa kuin lääkinnässäkin. Esim. Ripulin hoito. Parkkiaineita on runsaasti puuvartisten kasvien kuoriosissa, mutta myös juurissa, juurakoissa ja lehdissä. Esim. Pajun kuori, Mustikan marjat.
VITAMIINIT orgaanisia yhdisteitä joiden vaikutukset vaihtelevat erittäin runsaasti. Toiset ovat vesiliukoisia ja toiset rasvaliukoisia. K-vitamiini liukenee molempiin. Hevosten vitamiinin tarve vaihtelee paljon perimän, työn ja iän mukaan. Kaikki tarvitsevat kuitenkin kaikkea sopivassa suhteessa. Tasapainoinen ruokavalio,ulkoilu ja elämä tarjoavat kuitenkin yleensä hyvän pohjan vitamiinien saannille. Hevosenomistaja voikin turvata huonon heinäsadon tai ulkoilun puuttellisuudesta johtuvaa vitamiinipuutosta, tarjoamalla hevoselleen yrttejä ja kasviksia.
RASVAT JA VAHAT Monissa kasvien siemenissä on rasvoja. Rasvojen tehtävänä on usein olla "kantava voima"muissa vaikuteaineissa. Rasvoilla ei ole erityisen lääkinnällistä merkitystä, vaan ne toimivatkin ravintoaineina. Vaha-aineet auttavat hevosella suolisto ja vatsavaivoissa pektiinin tavoin. vaha-aineita on Esim. omenan kuori ja lehdet
HARTSIT JA PALSAMIT Kasveissa on myös hartsia ja palsamia. Palsami on hartsin ja haihtuvan öljyn siirappimainen seos, jota muodostuu eräiden puiden yhteensulautuneissa eritekäytävissä. Hartsi on palsamista tislaamalla saatua amorfista massaa, joka lämmitettäessä pehmenee ja sulaa lähes kirkkaaksi ja sitkeäksi nesteeksi. Nämä yhdisteet ovat usein antibioottisia, desinfioivia ja säilyvyyttä lisääviä. esim .Propolis, Pihka, Terva, Mahla
|