Vastustuskykyä sinulle ja hevosellesi

 

p9282477.jpgPerussääntönä virustulehduksilta suojautumisessa on ruokavalion muodostaminen siten, että siinä on aminohappojen oikeanlainen suhteuttaminen toisiinsa. Lysiini ja arginiini-aminohapot ovat tässä kuvainnollisesti kuin "sotamies ja sotaratsu".

Valkuainen, jonka lysiinipitoisuus on arginiinipitoisuutta suurempi, vahvistaa puolustusmekanismia. Suotuisa aminohappotasapaino tässä suhteessa on ihmisillä ravinnossa lihassa, kanassa, kananmunissa, maidossa, ravintohiivassa soijavalmisteissa, perunoissa sekä kivellisissä hedelmissä.

Hevonen on ruokatottumuksiltaan kuitenkin täysin erilainen, sen kertoo mm hampaiston muoto, suoliston rakenne, aineenvaihdunta ynm.

On siis erittäin tärkeää miettiä, mistä hevonen saa nuo samat aineet?

Hevonen on kasvissyöjä. Se riittänee kertomaan, mistä hevonen nuo tärkeät aineensa saa. Mikäli ei laidun luo monipuolisuudellaan tätä tarpeen tyydytystä, tulee se sijoittaa hevosen ruokapöytään muulla tavoin. Siinä astut sinä, hevonsen omistajana mukaan ravinnon saannin mahdollisuuteen. Kun infektiokausi lähestyy, on tällaisella ravintoaineiden saannilla ehdoton merkitys terveyden ylläpitämiseen sekä vastustuskyvyn voimakkaana vaalimiseen.

Maitotuotteita voi hevoselle käyttää hapatettuina, koska muuten ne saattaisivat aiheuttaa mm limakalvojen turvotusta ja virustartunnoille altistavaa limaisuutta. Maito, joka ei ole hapatettu, on hyvä kasvualusta usealle bakteerille. Hyvä hapan maitotuote hevoselle on luonnon jugurtti ja piimä.Jugurtti on omassa hoidoissani osoittautunut paremmaksi ns propiootiksi kuin piimä.Jugurtti tasaa usein suoliston ph:n, poistaa suolistotulehduksiin johtavaa sieni- ja mädättäjä bakteereita.Hevosille voidaan tarjota myös maitohappobakteeri jauhetta.

Vastustuskykyä kohentavat myös beetakaroteenia sisältävät ruoka-aineet kuten tyrni, mustikka, mustaherukka, lakka ja porkkana sekä unohtamatta tuttua pihlajaa. Suositeltavaa olisi myös vaihdella juureksia kuten esim. piparjuurta, porkkanaa, inkivääriä, punajuurta, unohtamatta valkosipulia. Sinappikin kohottaa vastustuskykyä, mutta sen voi hevoselle tarjoilla antamalla sinapinsiemeniä.

sarah_209.jpg

Elimistönrasvahappotasapaino on myös oleellinen tekijä, varsinkin talvikaudella, mutta useimmille tämänpäivän hevosille sitä ei tarjoilla tarpeeksi kesälläkään. Siitä ovat merkkinä usein toistuvat ihottumat, joita yleisesti myös kesäihottumaksi nimitetään. Usein hevonen saa ravinnostaan Omega 6 rasvahappoja, mutta ei niinkään Omega 3 tai puhumattakaan Omega 9:stä. Kaiken kaikkiaan pitkälle jalostettu ruoka ja valkoinen sokeri ja vilja heikentävät niin ihmiskunnan immuniteettia kuin eläinkunnankin, liika käytössä.

 

Kanattaa siis miettiä sisältyykö hevosen ruokaan erimuodoissa seuraavia ainesosia/ ruoka-aineita ja mistä niitä saa.

Esimerkkeinä mm.

Siemenellisiä hedelmiä ja marjoja (viinipypäleet, ruusunmarja, pihlaja, omena, mustikka, puolukka, sitrukset)

Omegat: (pähkinät, siemenet, viljat, ruokaöljyt)

propiootteja: (jugurtti, maitohappojauhe tms tuote)

antibioott: (Hunaja, propolis, auringonhattu, valkosipuli, timjami)

YNM

Ennaltaehkäisyyn kuuluu kuitenkin myös muita osatekijöitä kuin ravinto. mm loimituksen tarve, karaiseminen, rokotukset, lauman koko, ihmisten käsissä ja kengissä kulkevat pöpöt(kuten kengittäjät, ell:t, vierailijat ynm)

Jo useiden hevosten silittely voi laukaista viruksen leviämisen, siksi ei ole ollenkaan aliarvioitua, että esim flunssakaudella pyydetään myös ihmisiä toimimaan suurissa talleissa, kuten julkisilla paikoilla yleensäkin: hyvä käsihygienia.

Hyvä on muistaa myös hevosten oma väline yksilöinti (jokaisella on oltava omat välineet,myös tammalla ja varsalla)

Ja monen monta muuta ohjetta ja neuvoa.

Sydämen asiana kuitenkin itse pidän ravinnon merkitystä yhtenä suurimpana osatekijänä ennaltaehkäisyssä ja taistelussa erilaisia tämänpäivän pöpöjä vastaan. Ja sen hevoset tietävät itsekin: ravinto pitää ne hengissä, muu jää tois arvoiseksi.

On meidän tehtävä osata luoda oikeannäköinen ruokaaineympyrä hevoselle. Yksilöiden, luonnollisesti.

 Pumppa

Nina V.