Tuloksia ja kokemuksia fytoterapiasta

ONKO SINULLA KOKEMUKSIA KASVIHOIDOISTA, LUONNON AVUISTA HEVOSESI HOIDOSSA? HALUATKO KERTOA SIITÄ MUILLE? OTA YHTEYTTÄ, NIIN SAAT TARINASI ESILLE.

 

 ENNEN HOITOJA - HOITOJEN JÄLKEEN

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tyypillinen negatiivisuus luontaishoitoja kohtaan kääntyi positiiviseksi.

 

Olen keski-ikäinen hevosnainen, jonka elämään on kuulunut hevoset aivan pienestä tyttösestä lähtien. Olen ammatiltani ravintoterapeutti, mutta aikoinaan valmistuin ratsastuksen opettajaksi ja omaa talliakin pidin aikoinaan vuosikymmen sitten. Perhe ja elämä muutti sitten työni kuvaa.

Kuitenkin jäin suorittamaan sivutyönäni ratsuttajan tehtäviä sekä satunnaisia valmennuksia ulkomailla. Halusin säilyttää harrastukseni osana elämääni.

Vuosi pari sitten ostin hyvän kilpahevosen, joka omistuksessani, mutta itse en kilpaile. Hevonen osoittautui luultua sairaammaksi ja lopulta kaikkien hoitodiagnoosien jälkeen löytyi vaivaa jos toista. Aineenvaihdunnasta iho sairauksiin ja ruoka allergioihin. Asiat olivat johtaneet luuston ongelmiin myös. Ja hevosen piti olla toimiva.

Käytettiin klikoilla, käytettiin erilaisia osaajia, lääkäreitä hierojia,osteopaatteja ja niin edelleen. Asiat kyllä hoitui parempaan päin, mutta ei kuitenkaan täydelliseen terveyden tilaan päästy mielestäni. Olin tyypillisesti sivuuttanut kaikki  vaihtoehtoiset hömpötykset ja koin että ne eivät voi näin korkeatasoista hevosta auttaa, eiväthän ne kykene kuin korkeintaan tukemaan hoitoja.

Kuitenkin hoitojen (klinikat) jälkeen alkoi mm hevosemme eräs lääkäri ehdottaa homeopatiaa. Käytimme sitä kynsin hampain, en pitänyt itse ajatuksesta ollenkaan ja olen skeptinen sen tehoihin. Tehosta en tiedä, mutta mukaan hoitoon tuli myös kasvilääkintä jota homeopaatti suositteli.

Jouduin käymään ulkomailla toistamiseen asti löytääkseni suomalaisen hyvän luontaishoitajan hevosille. Törmäsin luontoäidin hevosiin etsiessämme suomesta hevos fytoterapeuttia.

Nyt käytän vielä ainoana hoitokeinona hevoselleni kasvilääkintää. Ja mikä hassuinta, en edelleenkään huomaa itse hevosessani niin kutsuttua paranemista, mutta homeopaatti, eläinlääkäri ja hieroja ovat nyt sitä mieltä, että hevosen kuona-aineet lähtivät kehosta, hevosen elimistö voi hyvin ja se on erittäin liikkuva ja joustava sekä luustoltaan että lihaksistoltaan.

Iho on puhdas kuulas ja kiiltävä.

Ruokahalu hyvä ja hänen olemus on vireä.

Halusin kirjoittaa Ninan sivuille tämän tarinan, sillä jouduin nöyrtymään omassa kuoressani ja toteamaan että siitä huolimatta että olin ollut hevosten kanssa useat vuodet ja nähnyt hevosia jos jonkin laisia, en itse kyennyt näkemään hevoseni tilaa sen parantuessaan. En nähnyt muutoksia. Odotin pinnallisia muutoksia liian nopeasti liian pian. En luottanut, en halunnut ottaa apua vastaan.

Vasta kun ammatti-ihmiset kertoivat hevosen terveyden tilan kohoamista ja muutoksesta ymmärrsin, että joku näkee pintaa syvemmälle.

Haluankin kiittää kaikkia niitä jotka tunnistavat minut tästä tarinasta, jotka olette auttaneet hevostani sekä minua.

Rakkaudella hevosia kohtaan; KK.

........................................................................................................................................

Luontoäidin reseptit Vilja ja Riksu hevosilleni, Leevi ja Liina-Lumikki vuohilleni 

 

Vilja 4 vuotiaaksi kääntynyt Am Quarter tammani on sairastellut koko lyhyen elämänsä. Vilja kärsii sokeriyliherkkyydestä mikä aiheuttaa ongelmia kavioissa. Viljalta on leikattu karpaalikanava syndrooma vej polvesta ja sitten vielä kaikenkukkuraksi Vilja sairastui lokakuussa 2009 äkilliseen suolistotulehdukseen.  

Ongelmia kerrakseen. Ruokintaan olen aina pyrkinyt löytämään asiantuntijan apua ja niin käännyin nytkin asiantuntijan - Ninan puoleen.  

Ajatuksenani oli Viljan kohdalla että voisimme jättää teollisen kivennäisen pois kokonaan koska niissä on useimmiten melassia joka on Viljalle täysin ylimääräistä  sokeria ja toiseksi olen miettinyt synteettisten aineiden imeytymistä. Halusin, että eläimeni saisivat kaiken mahdollisen luonnollisessa muodossa suoraan luontoäidiltä.  

Niina laati suunnitelman jossa lähdettiin tukemaan Viljan vatsan toimintaa suolitulehduksen jälkeen ja sen estämiseksi. Onhan Viljalla jatkuva stressitila jatkuvien kipujen ja lääkitysten takia. Toiseksi lähdimme hoitamaan nivel- ja rusto-ongelmia. 

Tavoitteena terveellinen ja luonnollinen yksilöllinen hoito. Hevosen kivuton elämä, tulehduksen poisto ja sen ennaltaehkäisy jatkossa. 

Vilja ruokavalioon kuuluu hyvälaatuinen vähäsokerinen heinä, tyrni – joka on aivan mahtava vitamiini ja kivennäislähde. Tyrni hoitaa myös Viljan luustoa ja niveliä sekä suolistoa. Ruusunmarja + nokkonen nivelten ja luuston sekä muiden sarveisaineiden raaka-aine, ruusunmarja hoitaa myös suolistoa. Propolis uute – antibiootti suoliston ja nivelten hoitoon. Hilton herbs:in Gastri x valmis seos juurista ja siemenistä koostuva hoitoseos vatsan seudun ongelmien hoitoon.

Jäkälä jäi poimimatta kun paksu lumikerros peitti maan, mutta ensi kesänä kerään sitä varastoon. Nina suositteli Islanninjäkälää tai isohirvenjäkälää suolistotulehdukseen.

Kaiken yllämainitun sekoitan Viljalle pellavaiseen tai kauravelliin. Viljalle voisi antaa luonnonjogurttia mille Vilja kyllä mutristi turpansa eikä kelvannut – kaikki muu menee. Perunan kuoret, perunalimpun palaset mm. 

Annan Viljalle myös jonkun yrtin kanssa vaihdellen vadelman lehtiä ja kamomillaa.

Lisäksi Nina laittoi ohjeeseen kasveja jotka keväällä puhjettuaan auttavat nivelien ja suoliston hoidossa ja yleiskunnon hyvänä pysymisessä. 

Viljan kohdalla hauskaa oli kun maatalousalan opettaja katsoi Viljan kuvaa ja totesi että ”kivennäisruokinta on kunnossa – kaunis kiiltävä karva” ; ) 

Tällä hetkellä Viljaa hoidoteen kuuriluontoisesti myös rohtoraunioyritillä, koska Viljalla on olemattoman sarveisanturan takia hänellä on kavioluun murtuma sekä martokaviotulehdus. Vilja sai tulehdustilaan Ponstan fortea mutta se jouduttiin keskeyttämään kun Viljan suolisto ei sitä kestänyt. Vilja oli selvästi kipeä, hän roikotti päätään maassa ja söi multaa. Nyt lääkkeen poisjäätyä saavat yrtit hoitaa ja helliä Viljaa ja tilanne on rauhoittunut. 

Riksu 15 vuotiaaksi kääntynyt Am lämminverinen (ex-ravuri) nauttii Niinan ohjeen antimista täysin siemauksin. Riksu on perusterve hevonen mutta NIRSO : /

Kauraa en ole antanut Riksulle enkä Viljalle enää pariin vuoteen ja Riksulle on kyllä  taiteen laji keksiä miten sille saisi kivennäisen menemään ja minkä mukana?

Riksu on entisen raviuran takia ollut hieman hermostunut hevonen vaikka onkin unelma käsitellä.

Nyt ei ole ongelmaa syömisen suhteen – Riksun tervettä elämää tuetaan Nokkosella, ruusunmarjalla, rosmariinilla, siankärsämöllä ja kamomillalla. Kaikki nämä tukevat luuston ja nivelten hyvinvointia, hoitavat ihoa ja puhdistavat elimiä ja verta sekä hellivät vatsaa ja vatsan sileitä lihaksia. Ne ovat mieltä tasaavia ja perusarvoltaan ns yleishyviä raaka-aineita. Kura-aikoina lisään auringonhattua virusten torjumiseksi.

Nina ohjeisti että perustervettä  hevosta ei kannata ylenpalttisesti rasittaa liioilla valikoimilla. Lisää yrtteihin lämmintä vettä tai vähän kauravelliä ja näkisittepä ”entisen NIRSON heppani ilmeen” kun menen viemään aamu ja iltayrtit.  

Hevosten kohdalla Nina kehoitti ottamaan kerran vuodessa verikokeen jossa ilmenee mahdolliset ravintoaineiden puutos ja liikasaanti tilat. 

Luontoäidin antimista saa Ninan ihanilla ohjeilla nauttia myös vuohet Leevivuohet.jpg ja Liina- Lumikki.

Ajattelin että teollisen kivennäinen ym lisät eivät voi olla parasta mahdollista eläimelle joka luonnossa syö kaikenmahdollisen eteen tulevan (paitsi ruohon ; )). Vuohet syövät kukat, pensaat, puiden kaarnat, puiden lehdet, marjat kaiken mahdollisen.

Illalla keittelen Vuohilleni lämpimän veden ja lisään sinne vuohien oman seoksen. Tömä seos sisältää: vadelmaa, nokkosta, maitohorsmaa, koivua ja kamomillaa. Vuoheni saavat kaiken hyvän omassa karsinassaan ja kun ne ulkoilevat paljon he tarkalleen tietävät milloin haen heille heidän oman ”lämpimän kupin”. Vauhti on huikea kun kaksi sarvipäätä kirmaa karsinaan, ne ääntelevät voimakkaasti syödessään – aivan selvästi nauttivat illallisestaan. 

Minulla on seuraava projekti johon pyydän Ninan apua koirat ja kissat. Mutta tähän mennessä  tuntuu hyvältä hoitaa kovin sairasta varsaani luonnonmukaisin menetelmin ja huomata se, että hevosen tila pysyy rauhallisena niin vatsa ja uskon että jalat ja luustokin.

Riksu nauttii elämästään ja syömisestä – mikä ilahduttaa ja helpottaa minua suunnattomasti.  

Mikä parasta tästä  ruokavaliosta hevoset eivät liho turhia ; ) 

Luontoäitiä ja Ninaa kiittäen

Aija ja kaikenkarvaiset  

 hepo1.jpghepo2.jpg

 

 

 

 

 

 

  

 

....................................................................................................................................

                                          EIKÄ SE EDES KUOLAA...

 

Kerron oman hevoseni pienen tarinan.

Hevoseni oli kovassa treenissä ja ajossa oleva ravihevonen. Se sai hyviä aikoja ja sillä oli hyvä ajaa, se tuntui hyvältä hevoselta. Sitä kehuttiin ja sitä nostettiin jalustoille. Olimme tyytyväisiä siihen. Elimme mielestämme täysin normaalia hevoselämää, olimmehan sitä jo tehneet muutaman sukupolven ajan. Syötimme hevoset mielestämme normaalisti rehuilla, heinillä, ym. Ongelmia ei ole ollut. Kunnes koitti aika, jolloin meidän toivo ja leivän tuoja alkoi muuttua ja väsyä. Epäilimme stressiä tai treenaamisesta johtuvaa fyysistää uupumusta. Pidimme hevoselle pienen loman ja annoimme sen huilata laitumella. Se alkoi juomaan hieman enemmän, ja vetäytyi yksin enemmän ja enemmän.

Kunnes eräänä päivänä sitten se iski. Se oli hangannut häntänsä, kaulansa ja kylkensä rikki laitumella olevaan ruokakaukaloon. Soitimme ell:lle, joka totesi hevosella olevan tyypillinen kesäihottuma. Ihmettelimme sitä, sillä meillä on amerikkalainen ravuri, jolla emme tienneet ihottumia olevan. Uskoimme sen olevan tyypillisesti mm islanninponien vaiva. Alkoi hoito kierre, uran lopetus ja taistelu. Ajoin toki hevosella ajoittain mielenterveydellisistäkin syistä, mutta emme harjoittaneet treeniä. Hevosen piti päästä vain vaunujen eteen. Hoidimme erilaisin ainein, shampoin, öljyin, soitimme useaan paikkaan, saimme useasta paikasta ohjeita ja kuitenkin aina tilanne palasi, jos se helpottuikin välillä. Metsälenkkien ja satunnaisten liikutusten aikana huomasin että hevonen ei juurikaan hikoile, se ei eritä kuolaa (kuten se normaalisti teki) sen silmät olivat harmaantuneet ja karva mattapintainen kesälläkin. Lisäksi huomasimme sen esinahan olevan aivan kuiva. Ori, kun on aina ollut hyvä "tuulettamaan", oli vähentänyt sitä ja sen huomasin vasta, kun näin kuivuneen esinahan. Oireita oli siis melko paljon ja jokainen oire viittasi elimistön kuivumiseen, hilseilyyn. Ja silti meistä tuntui että kaikki on koitettu, niin ruokinnan muutokset, ell neuvot, lääkkeet ym. Vinkin kautta saimme yhteyden luontaistuote neuvoja Viitamäkeen, joka tarkasteli asioita ruohonjuuri tasolla. Ensin olimme skeptisiä asian suhteen jokalailla, mutta huomasimme, että hevosesta huomioitiin asioita joita muut eivät olleet ottaneet huomioon. Kun muut tutki hevosen ihoa, alkoi hän tutkimaan hermostoa ja mielenrauhaa. Tutkittiin myös ulostetta ja verrattiin konkreettisia seikkoja. Lopulta kokeilimme kolmea eri kasvia kuureina, vertailimme tuloksia ja vahvistimme epäilyn. Kuten monet olivat epäilleet hevosemme kärsivän sinkin puutteesta, kumottiin se asia heti. Sinkki kuurin aikana olo nimittäin paheni. Löysimme helpotuksen kokonaisvaltaisesta muutoksesta, mutta pääratkaisija oli omega rasvahappojen puute, jota emme olleet osanneet odottaa, saihan hevonen kuureina myös rasvaliukoisia vitamiini kuureja. Ne eivät ilmeisesti olleet elimistöön liuenneet oikein ja olivat tukkineet ihohuokoset sekä väsyttäneet maksan toimintaa. Puhdistimme elimistön koivulla, mustaviinimarjalehdillä sekä tyrnillä, joka jäi meidän hevosen ylläpito ruokintaan ikuiseksi ajoiksi. Syötimme tyrniä 1,2 kk ja huomasimme heti eron hevosessa.

Nyt olemme aikeissa aloittaa vielä nuorehkolla hevosellamme treenin ja etenemme hitaasti, hieman eri metodein kuin ennen. Luonto löysi paikkansa meidän tallista, eikä enää ole suu kuiva, puhumattakaan ihosta. Orimme on vireä ja eheä.

 

Nimim. Tyrnillä takaisin tarttiin

.....................................................................................................................................

 

 

SINDRIN KESÄIHOTTUMA

Ostin sinulta toukokuussa yrttejä issikalleni, jolla on kesäihottuma.

Tämä on nyt minun ja hänen kolmas yhteinen kesä; ihottuman puhkeaminen ensimmäisenä kesänä oli masentava! Olin löytänyt täyden kympin hevosen itselleni, joka täytti vuosikymmenien haaveen siitä omasta hevosesta.

Hain alkujaan Suomessa syntynyttä issikkaa, koska vastustan issikoiden Suomeen tuontia ihan jo eettisistä syistä. Mutta tutustuttuani islantilaissyntyiseen Sindriin oli enää myöhäistä peräänytä...

Ensimmäinen kesä meni epätoivossa ja avuttomana kokeillen kaikkea mitä kuka milloinkin suositteli...rasvasin, öljysin, loimitin...ja ruuna oli hirveän näköinen. Se oli erittäin levoton ja välillä lähes mahdoton käsitellä tuskaisen kutinan takia, vaikka muuten on yleensä itse rauhallisuus. Talvi tuli aikanaan ja antoi meille helpotuksen; toki loimitus oli tuonut jo paljon helpotusta pahimpaan.

Toinen kesä oli aavistuksen helpompi, koska osasin jo aikaisin keväällä varautua tulevaan eli aloittaa vihaamani loimituksen hyvissä ajoin. Niin ja piti taas vaihteeksi marssia loimikauppaan, kunhan olin taas tehnyt melkein katugallupia niiden paremmuudesta... Loimitus ei kuitenkaan tietty suojaa kaikkea eli mm kainalot, etujalkojen sisäpinnat, napaviiva ja esinahka olivat koko kesän aivan täynnä pahoja puremia, arpia jne. Jalkoväli oli kuin olisin veitsellä leikellyt kolikon kokoisia nahkapaloja irti!

Helakka veri oli räikeän näköistä hevosen piehtaroidessa. Yritin kyllä hoitaa näitä alueita kaikilla mahdollisilla tuotteilla, mutta oleellista apua niistä ei ollut. Pystyin vain odottamaan talvea...

Tänä kesänä aloitin sitten tämän yrtti tuotteen syöttämisen touko- kesäkuun vaihteessa ja pidin hevosen aika pitkään loimittamattomana, mutta sen siirryttyä laitumelle aloitettiin myös loimitus. Nyt Sindri hankasi jonkin verran häntää ja aika ajoin hännäntyvi on ollut aika turvonnut. Myös muualle ilmestyi entuudestaan tuttuja puremia. Sindri kotiutui laitumelta kesä- heinäkuun vaihteessa ja sen jälkeen olen syöttänyt sille päivittäin pujoa, pajua ja myös jonkin verran maitohorsmaa. Nyt tällä hetkellä se on ilman loimea enimmäkseen, sen iho on lähes parantunut tuolta loimittamattomalta ongelma-alueelta enkä ole nyt lainkaan nähnyt sen hankaavan itseään.

Turvonnut hännäntyvi on alkanut selvästi parantua. Tuntuu että olen todistamassa ihmettä ja tuntuu, etten uskalla sanoa tätä vielä ääneeni tai taika katoaa kuin saduissa; ja kaikki on taas ennallaan. Aamulla ensimmäinen juttu heiniä antaessani on tarkistaa Sindrin kainalot ym...näinkö unta terveestä ihosta.

En ole tänä kesänä käyttänyt mitään ötökkäkarkotteita pullosta; vain hangattua hännätyveä olen hoitanut prob-öljyllä ja muutaman kerran aloevera geelillä.

Pidättelen hengitystä ja seuraan tilanteen kulkua ja haluan uskoa, että toivoa kesäihottuman hoitoon sittenkin on muutakin kuin loimittaminen ym niin hevosta kuin ihmistäkin rasittavia toimenpiteitä.

Valmiiden yrttiseosten lisäksi käytin Ninan ohjeita mitä ja miten luonnosta voi kerätä kasveja hevoselleen ja hyödyntää muitakin luonnonvaroja. Kerään Pajua ja Mesiangervoa, Maitohorsmaa ynm, sekä olen päättänyt jättää pian teolliset kivennäiset pois ja korvata ne mm Siankärsämöillä. Uskon lähes päivittäin tapahtuvalla Pajun syötöllä olevan myös positiivisia vaikutuksia hevoseni hyvinvointiin. Myös henkinen hyvinvointi on uskoakseni vaikuttanut laaja-alaisesti hevosen psyykkeeseen ja sitäkautta ihon hyvinvointiin.

Hevoseni saavat heinää, pellavaista ja yrttejä. Heinä on hyvä laatuista (heinän tuottajasta en tingi). Sillointällöin annan taateleita ja auringonkukan siemeniä. Keväällä ja alkukesästä annoin kalanmaksaöljyä. Kauraa en anna ollenkaan. Tästä on hyvä jatkaa, ilman sinua en olisi koskaan tullut syöttäneeksi hevosiani näin!

Terhi Korpela, Huittinen


min0142.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Kesäihottumasta paranemaan päin oleva Sindri- hevonen oikealla)

Tuloksiin päästy mm. Prob-öljyn sekä Better Choice/Better skin:n (Hierakka, Kamomilla, Kehäkukka, Keto-orvokki, Koivu, Nokkonen, Mäkikuisma, Ratamo, Pihatähtimö, Poimulehti, Rantakukka, Rohtovuohenherne) kanssa.

Lisäksi käytetty annettuja ohjeita ja neuvoja itse keruuseen ja kasvivalikoiman käyttöön.

 

....................................................................................................................................

 

Esimerkki oman hevoseni paranemisesta, 16-vuotias ex-ravuri. Aloitus tilanne: puhkuri, anemia, loisia, ruokahaluton, pelokas, laiha, kaviot huonot, limakalvot harmaat, silmä-ja sierainvuotoa, ruuansulatusvaivaa. Väsynyt hevonen!

 

p3310726.jpg

"Pumppa" maalis-huhti 2007

* Tähän mennessä hevonen oli ollut reilu 1/2 vuotta jo meillä ja pientä lihavuutta alkaa näkyä.

* Kylkiluista näkyy kuitenkin, että hevosella oli sisäloisia ja tyypillinen heinämaha.

* Hevonen oli apaattinen ja haluton, luotaansa työntävä ja arka.

* Repi itsensä irti paikasta kuin paikasta. Nuokkui useimmiten laitumella ja potki kavereitaan

 * Limakalvot harmahtavat.                                                                         

* Kaviot, kaulan lihakset kuivat.

* jäykkä,spastinen.

* Silmä-ja sierainvuotoa, Yskää/ heng.vaikeudet.

* Hikoilua ilman rasitteita.                                                                    

                                                                                   

 

 

 

p61510531.jpg

 "Pumppa"Heinäkuu 2007

* Lihakset olivat tasoittuneet ja kehittyneet normaaliksi.

* Karvaan oli tullut jo tummuutta lisää.

* Pään lihaksisto palautunut ja "kallon muoto" näyttää eloisammalta.

* Nesteytys ok.

* Kaviot muuttuneet joustavimmiksi.

                                                                                                                                   * Yleisilme pirteä ja elinvoimainen

* Ruokahalu hyvä,loisia ei ole.

* Lihaksisto/luusto kimmoisa.

* Limakalvot vaaleanpunaiset.

* Ei enää yskää,räkää tms.

* Hikoilu loppunut

* Vauhtia juoksuun tuli hurjasti lisää sekä suorituskyky kasvoi.

 

 

 

p9212374.jpg

 Kesä 2008

 

Tervehtynyt ja elinvoimainen hevonen.

Tulokseen päästiin tekemällä ravintoremontti, siirryttiin luonnonmukaisiin tuotteisiin ja jätettiin pois teolliset kivennäiset ym. lisät.

Aikaa meni siis täysin paranemiseen n.1,4 vuotta, vaikka ensimmäiset paranemis oireet näkyivät jo muutamien kuukausien jälkeen.

 

 ...................................................................................................................

 

 "Olin kärsinyt pitkään kynsisienestä, joka vaivasi vasenta isovarvasta. Aloin käyttämään PROPOLIS uutetta sisäisti ja ulkoisesti. Lisäksi tein jalkakylpyjä Mesiangervosta, Siankärsämöstä ja hoito turpeesta. Nyt reilun 1/2 vuoden jälkeen minulla ei enää ole sienivaivaa. Olen ottanut Propolis-uutteen käyttöön myös vatsahaavaiselle hevoselleni, oireet helpottuneet huomattavasti jo lyhyessäkin ajassa (kuukausi), mutta jatkan antoa vielä ajoittain, kilpastressin vuoksi."

Harriet L./Lappeenranta

 

.......................................................................................................................

 

Koirallamme ilmestyi ( Norjanharmaalle hirvikoiralle yleisiä) rasvapatteja, joita ilmestyi aika ajoin, toisinaan niitä oli useampikin ja isohkon kokoisiakin ja taas toisinaan niitä ei ollut yhtään. Leikkauttamassa emme niitä käynyt, pyrin pitämään paukurat mahdollisimman puhtaina. Ninan kanssa tuli sattumalta puheeksi myös koiramme rasvapatit ja hän neuvoi minua laittamaan niihin propolis uutetta. Tästä löytyi apu meidän koiran kurjaan rasvapatti-ongelmaan, patteja ollut huomattavasti vähemmän ja jos huomaan patin tekevän tuloaan laitan siihen heti propolista, patti ei kasva eikä vaivaa koiraa. 

Leena V./ Vaasa

 

............................................................................................................................