Hevosen fytoterapia
(kuva Norjasta)
Fytoterapia eli kasvilääkintä on luonnollinen ja erittäin toimiva hoito- ja lääkitsemismuoto hevosille, jotka ovat kasvissyöjiä. Hevonen hyötyy kasveista parhaiten, mitä tulee koko luomakunnan eläimistöön, mukaanluettuna ihminen. Kautta historian, ovat hevoset luottaneet vaistoihinsa omaehtoiseen hoitoon. Hevoset ovat osanneet hakeutua lääkitsevien kasvien luo, sitä ne osaavat edelleenkin. Yrteillä eli kasveilla, joilla lääkitään ja hoidetaan hevosen eri vaivoja, toimivat laaja-alaisesti ja kokonaisvaltaisesti hoitaen yleensä sairautta hyvin moninaisesti. Kasvit eivät koskaan sisällä pelkistetysti yhtä tai kahta vitamiinia tms., vaan luonto on järjestänyt lääkekasvien toiminnan sellaiseksi, jossa koko ravintosisältö takaa aineiden parhaan imeytymisen/ vaikutuksen. Esimerkkinä "tuhannen vaivan" Nokkonen. Kasvi sisältää rautaa, raudan imeytymiseen tarvitaan c-vitamiinia. Sitä nokkonen myös sisältää. Nokkonen sisältää myös K-vitamiinia, joka nopeuttaa veren hyytymistä, nokkosella kun on myös taipumus notkistuttaa veren kuvaa. Luonto on siis hoitanut asiansa hienosti.
Kasvissa ainesosat ovat vieläpä oikeassa mittasuhteessakin, joten ihminen ei pysty mitenkään jäljittämään tätä hienoa prosessia. Fytoterapiassa useat eri kasvit ovat samaan käyttötarkoitukseen mutta niiden vaikutus on hieman erilainen, kokeilemalla muutamia viikkoja huomaa sopiiko se. Kasveja syötetäänkin aina muutamia viikkoja kerrallaan parhaan lopputuloksen saamiseksi. Kasveista käytetään eri osia eri tarkoituksiin; varret, lehdet, kukinnot ja juuret. Niistä tehdään mm. voiteita, hauteita, uutteita, kääreitä ja öljyjä. Erilaisia pesu- ja lannoitevesiä/ hyönteiskarkoitevesiä tms.
Säilötään yleisesti kuivattamalla, mutta osan voi myös pakastaa tai säilöä erilaisiin liemiin. Hyvä ja oikein koostetun ravinnon vaikutus hevosen terveyteen tiedostetaan hyvin. Sen sijaan kasvilääkintä, erityisesti kasveilla hoidettavaa sairauksien ennaltaehkäisyä vältetään ja on jopa osittain unohdettu länsimaalaisessa kulttuurissa. Suomen tilanne oli ennen erilainen. Luonnosta saatiin paljon ravintoa, lääkettä ynm. Konstit olivat moninaiset ja opit kulkivat äidiltä tyttärelle ja isältä pojalle. Tunnettiin tervan, viinan ja saunan voima.
Nykypäivän aina vain teollistuneemmassa yhteiskunnassa ovat lisääntyneet erilaiset synteettiset lääkeaineet, vitamiinit ja ravintoainelisät. Hevosen elimistö ei ole varautunut muutokseen ja siksi monet sairaudet uhkaavat terveyttä ja ovat jo osaksi päässeet "niskanpäälle".Maalaisjärki unohtunut monelta vuosien saatossa hevosen hoidossa.Mukaan ovat tulleet erilaiset laskurit,tilastot,hallintalaitteet,mittarit,analyysit ynm.uskonkin, että koska sairaudet ja terveyden horjuminen on lisääntynyt, on eri mittarit rakennettu juuri siksi, että ravintoa on ollut pakko alkaa tutkimaan ja seuraamaan aina vain tarkemmin,kun siihen vielä lisätään se,että ihmiset ovat jo unohtaneet vanhat opit ja taidot luonnon antimista,on hmisellä turvanaan nämä "työvälineet". Ilmasto on muuttunut ja ilmastonmuutosten mukana kasvillisuus muuttuu, samoin eläimistö. Asiat kulkevat käsikädessä. Ilmaston muutos ei valitettavasti ole kuitenkaan ainoa ongelma. Ongelma on meidän ihmisten asenteessa. Emme enää arvosta luontoa, joka kuitenkin vielä rikasta ja käyttökelpoista.Mediat ja eri rehu ja ravintofirmat sysäävät julkisuuteen aina vain parempia ja parempia valmisteita. Luvataan kymmenen hyvää ja kymmenen kaunista.
Totuus on kuitenkin tarua ihmeellisempää. Teollisuus ei koskaan voi täysin korvata sitä, mitä luonto meille antaisi. Luonnollinen ja orgaaninen aines imeytyy ja vaikuttaa kehossa paremmin kuin synteettinen, se ei myöskään rasita erityselimiä ja siksi luonnon raaka-aineet toimivat, kestävät ja ovat terveellinen ja luontainen vaihtoehto.Suomessa kasvilääkinnästä ja erityisesti hevosiin liittyvää teosta tai opusta ei sitten Elias Lönnrothin jälkeen ole luotu. Se kuvastaa yhteiskuntamme tilaa mm hevosten hoidossa.On toki teoksia kasvihoidosta, yrteistä ynm, mutta varsinaista fytoterapia kirjaa ei ole hevosille. Teoksia ja alan osaajia löytyykin runsaasti englannista ja unkarista, aasian maista.Historiaa tutkineena, olen havainnut kuinka köyhä suomi ennen oli, mutta silloin ihmisellä ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin hakea apua luonnosta. Silloin löydettiin paljon arvokasta tietoa eri kasvien käytöstä ynm. Suomalaiset saivat aikoinaan myös paljon apua viikingeiltä, jotka toivat tullessaan arvokasta tieto-taitoa. Samalla tavalla miten intiaanit loivat amerikkalaisille luonnontiedon pohjan.
Kasvilääkintä tuli itselleni myös ns uutena tietona vuosia sitten. Olin toki aina saanut oppia kotoa, miten luontoa arvostetaan, miten siitä saa hyödyn ynm mutta vasta, kun omalle kohdalle sattui sairas hevonen ja tilaisuus siirtää hevoset luonnontilassa oleville suurille laidunmaille, sain ilon huomata miten luonto auttaa. Sen jälkeen päätin tutustua asiaan tiiviimmin ja paremmin ja jakaa kanssanne tietoa siitä, mitä luonto on, mitä se tarjoaa ja miten se toimii.
Tämä on siis luonnollinen vaihtoehto hevosen hoitoon. Kasvihoidossa ja lääkinnässä tuleekin muistaa, että kasvit eivät aina riitä vakavien sairauksien hoidossa. Kasvit toimivatkin parhaiten ylläpitävänä, ennaltaehkäisevänä ja tukevana hoitomuotona. Kannattaa muistaa myös muutkin luonnon lääke- ja hoitoaineet. Kasvit ovat vain yksi osa luonnon lääkintämuotoa. Koskaan ei saa kuitenkaan vähätellä eläinlääkärinkään tarvetta, vaan tulee käyttää hyvää maalaisjärkeä! Onkin usein ideologinen tilanne, jos ell tekee diagnoosin ja sinä valitset hoitomuodot.
"Ollaksesi oppinut tai viisas, et tarvitse todistuksia. Nähdäksesi hevosesi paremmin, sinun ei tarvitse sokeutua, kuullaksesi hevostasi syvemmin, sinun ei tarvitse kuuroutua. Kommunikaatioon et tarvitse ääntäsi. Asetut vain hevosesi rinnalle, mene sen toveriksi, ota se vastaan sellaisena kuin se on. Hyväksy se kokonaisena olentona, älä tee siitä muuta kuin mitä se on. Arvosta sitä luontokappaleena, arvostat siten myös itseäsi. Hoida rakkaudella, opi siltä. Katso omaa hevostasi, älä naapurin. Luota hevoseesi, löydä se. Hevonen kertoo sinulle paljon asioita, tunnet sen."(Nina V.)
KOPIOINTI KIELLETTY |