Voiko ruoan värit ollakin enemmän kuin pelkkää silmänruokaa?

Ruoan värivalikoima kertoo terveellisyydestä omalla tavallaan..dsc03251.jpg

Tomaatin posket punoittavat somasti, aineen nimi on lykopeeni. Se kuuluu samaan pigmentti joukkoon, joka värjää keltaisia vihanneksia ja juureksiakin. Lykopeeni on myös antioksidantti. Se pystyy siis torjumaan solujen kemiallista pilaantumista, kuten rasvojen hapettumista. hevoselle tomaatti ei ehkä kauneudesta huolimatta ole se paras punaposki, se voisi olla vaikka punajuuri. Saman tekevät myös antosyanidit, joita on varsinkin tummansinisissä marjoissa.

Joissain tapauksissa antioksidantit käyttäytyvät elimistössä samoin kuin kasveissa hedelmissä ja marjoissa, eli ne suoaavat soluja. Aivan kaikista antiokdsidanteista ei tätä kuitenkaan ole kyetty todistamaan pitävästi kertoo mm Marina Heinonen( helsingin yo elintarvikekemian laboratorio).

Kaikki väriä antavat aineet ei ole antioksidantteja ja kaikki antioksidantit eivät ole värillisiä. Hyvä esimerkki on C vitamiini. Se on väritön. Tosin sitä nyt sattuu olemaan värillisissä hedelmissä ja marjoissa kuten esim tyrni ja appelsiini.

Punainen ja vihreä omena ovat taas ravintoarvoltaan samanlaisia. Mutta kuoren väri kertoo erilaisesta mausta ja rakenteesta. Väri on kuitenkin melko hyvä mittari ruoan terveellisyydelle, erityisesti silloin, kun puhutaan tuore raaka-aineesta.

Sateenkaaren eri värit

VIHREÄ n värin sanotaan viestivän keveyttä. Vihreä väri on klorofylliä eli lehtivihreää, jolla ei tiedetä olevan erityisesti terveysvaikutuksia. Vihreät kasvikset ovat silti usein terveellisen ruoan aatelia. Niissä on yleensä paljon C vitamiinia, luteiinia ja indolihappoja. Luteiinin arvellaan torjuvan muun muassa silmäsairauksia. Vihreän uskotaan torjuvan syöpää ja vahvistavan luustoa. Parsakaali tuo ihmisille helpotusta englantilaisten mielestä, ”cancer hates gabbage”. Vihreistä hedelmistä avokado on rasvojensa takia energiapitoisin, mutta sen rasvat ovat elimistölle edullista laatua. Avokadossa on runsaasti eri vitamiineja ja erityisen hyvä se on kaliumin lähteenä. Hyvin tumman vihreä kasvit kuten pinaatti ja persilja sisältävät runsaasti K vitamiinia, joka on tärkeä veren hyytymisessä. Tämän takia mm he, joilla on verenohennuslääkitys, joutuvat kontrolloidusti syömään/tai olemaan syömättä vihreitä ruoka aineita. persilja on yksi parhaista ”luomu nesteenpoistajista”.

VALKOINEN nitistää viruksia

valkoisessa kasviksessa on antioksidantteja mutta ei väri yhdistelmiä. Tunnetuin lienee valkosipuli jonka kversetiini ja allisiini tiedetään torjuvan viruksia ja bakteereita. valkoisten kaalien esim kukkakaalin sulfidi yhdisteet edistävät terveyttä. terveellisin valkoinen tuote lienee kuitenkin äidin maito. Ja maito tuotteita kun käytetään myös koko kasvukauden aikana, myös aikuisena, se vahvistaa luustoa. maidon käyttö rajoittuu vain ihmisiin kun puhutaan aikuisen yksilön maidon käytöstä, hevonen saa vastaavat ravintoaineet kasveista.

PUNAINEN antaa energiaa

Punainen väriaine kuuluu karotenoideihin, joka on myös antioksidantti. Karotenoidit antavat värin mm vesimeloonille, paprikalle, tomaatille..

Sen sijaan marjat, tyrnimarjaa lukuun ottamatta, ovat huonoja karotenoidien lähteitä. Onneksi marjoissa on paljon muuta hyvää kuitenkin. Hevosille tunnetuin karotenoidin lähde on ruohon lisäksi porkkana.

Punainen karpalo estää bakteerien kasvua ja torjuu upeasti mm virtsatiesairauksilta. Puolukalla on samoja piirteitä. Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan lakka, puolukka ja valkoherukka voivat ehkäistä paksusuolen syöpää. Niissä syöpää torjuva aine on mitä todennäköisemmin väritön tanniini.

Punajuuren väriaine on vesiliukoinen bataiini. Sillä ei juurikaan ole terveysvaikutuksia, mutta se on oivallinen B vitamiiniryhmään kuuluvan foolihapon lähde. Foolihappoa taas tarvitaan verenpunasolujen muodostamiseen ja sen saanti on erityisen tärkeää niillä joiden massussa kasvaa uusi elämä, varsa tai vauva..

Punaisten karotenoidien tärkein ominaisuus liittyy siihen, että ne ovat usein A vitamiini esiasteita. Poikkeuksen tekee tomaatin lykopeeni- pigmentti, josta ei tule A vitamiinia. Toisaalta taas lykopeenin puutteella arvellaan olevan yhteys sydän ja verisuonisairauksiin sekä eturauhas syöpään. Lykopeeni ei kärsi teollisestakaan käsittelystä, niinpä sitä löytyykin paljon vaikkapa ketsuppipullosta. Toisaalta mitä puhtaammaksi lykopeeni eristetään tomaatista, sen vähemmän sillä on toivottuja tuloksia. Siispä kannattaa olla kriittinen, jos joku väittää, että värillisen ruoan hyvää tekevät aineet on saatu puristettua pilleriin. Ei ole ollenkaan varmaa, että puristeen sisältämä aine tekee sen saman minkä luonnon laatima paketti.

KELTAINEN kuin aurinko

Aine, joka värjää porkkanan, paprikan.. on beetakaroteeni. Elimistömme valmistaa siitä A vitamiinia joka taas puolestaan huolehtii ihon, silmien ja limakalvojen hyvinvoinnista. nauti appelsiinin väristä sillä se tosiaan lupaa ja pitää sen mitä sanotaan, piristää. Piristystä takaa C vitamiini. Tosin kotoinen lakka marja peittoaa appelsiinin mennen tullen vaikka lakkakaan ei mahda taistossa mitään tyrnimarjalle. papujen ja linssien maailmassa värit kukoistavat. pavuista saa lisäksi paljon proteiinia mm alfa alfa(sinimailanen)

SININEN nuoruuden voimaa

Sinivärisyys johtuu antosyaneista ja muista fenoliyhdisteistä. ne ovat vahvoja antioksidantteja. ne hidastavat vanhenemista ja erilaisia rappeuma sairauksia. Mitä vahvempi väri, sen väkevämpi vaikutus. Suosi siis mustaviinimarjaa ja mustikkaa. Mustikka soveltuu hanteellisesti silmä ja suolistosairauksien hoitoon. Punaviinin terveellisyydestä kiistellään, mutta se sisältää kiistatta flavonoideja, ja runsaasti. Yksi varsin yleisesti käytetty lisäaine E 163, on luonnon antosyanidi, siis antioksidantti, joka luetaan niin sanottuihin flavonoidipigmentteihin. E163:a käytetään väriaineena ja sitä saadaan tumman viinirypäleen ja mustaherukan kuoresta sekä mustasta porkkanasta. E 163:n voi lukea marjalähteeksi, sillä saamme sen kautta jopa 10 % kaikista flavonoideista.

TUMMA/MUSTA väri tekee tuloaan

Trendikkyys, uutuus, eksoottisuus viehättää erityisesti tällä hetkellä meitä Suomalaisia. Mustan ruuan lähde on usein meri, eli puhutaan eksoottisista levistä tai mustakalan musteesta. Suomen luonnon harvinainen mustan kasvin lähde löytyy mistäpä muualta kuin metsästä, Torvisieni. Ruskeiden ruokien kuningatar lienee suklaa..(onko se ruokaa)

Mutta se nyt kuitenkin sisältää antioksidantteja ja mielihyvää tuottavaa tryptofaania. Tummuudesta huolimatta se on myös paha..rasvan lähde. Siksi sen hyvyydestä on viisasta nauttia kohtuudella.

Kastanjat, siemenet, pähkinät sisältävät ruskeasta ja tummasta väristä huolimatta paljon rasvoja. Omegaa jos onkin on myös energiaa, niitäkin siis syö ja tarjoa myös eläimellesi kevyellä kädellä.

On sitten varmaan makukysymys mihin väriryhmään sijoittaisimme mustajuuren, maa-artisokan, munakoison..Näillä erilaisilla ruoka-aineilla ja lähteillä, voidaan kuitenkin täydentää ruokavalioitamme viisaasti ja harkitusti maalaisjärjellä varustettuna, ottamatta siitä mitään stressiä tai vaivaa. Piristystä lautaselle ja pollen kulhoon.

-ja jos nyt joku miettii, että mitä ihmettä, hevoselleko avokadoa, niin maalaisjärkeä..vaihtoehtoja on maailma täynnä, tässä vain muutamia.