Kopiointi kielletty!

  

Kasvien eri osia voidaan käyttää eri tarkoituksiin, myös keruu aika vaikuttaa kasvin tehoon. Kerää vain puhtailta alueilta!

Seuraavassa vain muutamia esimerkkejä kasvien käyttötarkoituksista, useaa kasvia voi käyttää moneen eri tarkoitukseen. Yleinen annostus ohje kuivattuina n.5-75g/vrk. Pitänee kuitenkin muistaa, että jokainen hevonen on yksilö ja tarpeet vaihtelevat iän, käytön ja terveydentilan mukaan. On esimerkkejä siitä että esim pieni poni tarvitsee lääkinnässä suurempia yrttiannoskokoja kuin suuri hevonen. Tilanteet ja tarpeet ovat erilaisia ja jos olet epävarma annoskoosta omalle hevosellesi/ ponillesi tiedustele asiaa osaavalta. p1000610.jpg

 

Tietolähteet mm:

*Yrttitarha/Raipala-Courmier

*Hilary Self:n oma tiedosto

*Veteran horse herbal/ Hilary Self

*Modern horse herbal/ Hilary Self

*Veteran horse society. Enlanti

* Henriette Kress,2000,2002,2010

*Veterinary botanical medicines U.S.A

*Suomen luontoyrittäjät ry:n opetus materiaali

*Flora Fennica,Elias Lönnrot

*Eläintenhoitajan yrttiopas,Anne Tuomivaara

* Perinnetietoa,  Nina Viitamäki

*Rautavaara T.

*Koppelo- Alanen

*Castleman, M

*Bruun-Christensen

*Vinkkilän luomutuote

*Kristen Santellmann (Norja),Kasvi kirjat .

*Herbal handbook for farm and stable,Juliette Levy.Englanti

*Anneli Öhrn, Norja

*Andrew Chevallier,medisinske urter

 

 

 

 

A)

 

kasveja kev�t 2009 +remppa 079

 AHOMANSIKKA: (Fragaria vesca)

Mansikan marjoja ja lehtiä on käytetty rohdoksena varsinkin 1700-luvulla, jolloin niillä hoidettiin yleisesti reumaattisiin vaivoihin. Linne´ suositteli mansikanlehdistä tehtyä teetä kihdin ja munuaiskivien hoitoon ja käytti itsekin sitä kihtivaivoihinsa. Marjoja ei nykyisin pidetä niin tehokkaana rohtona kuin lehtiä ja juuria, joilla molemmilla on mm.virtsaneritystä lisäävä vaikutus. Juurakosta tehty keite sopii runsaan parkkiainepitoisuutensa ja limakalvoja supistavan vaikutuksensa vuoksi ripulilääkkeeksi sekä suuhygienian hoitoon. Juurakko on nostettava keväällä ennen lehtien puhkeamista tai myöhään syksyllä. Nykylääketiede on tutkinut lupaavin tuloksin ahomansikan tanniinien käyttöä osana vatsahaavarohtoa.

kts.MANSIKAT

 

                                       **************************

 

 

 ALOE VERA: (Aloe arborescences ja A.vera)

Aloet ovat kotoisin Afrikasta. Rohtona käytetään lehdistä saatavaa nestettä.

Vaikuttavia aineita ovat mm: barbaloiini, aloe-emodiini, eteerinen öljy, hartsi.

Aaloe vaikuttaa haavoja parantavasti, bakteerien kasvua estävästi. Ulostava kasvi. Rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa, uudistaa solukkoa, tasapainoittaa talin eritystä. Käytetään sisäisesti vatsan limakalvojen ärsytystiloihin, vatsakatarrin hoitoon, keuhkoastmaan, ummetukseen.

Ulkoisesti silmätulehduksiin, ihotulehduksiin, haavoihin. Palovammoihin ja röntgensäteilyn aiheuttamiin palohaavoihin.

Annostelu ohjeet ovat yleensä sekä sisäiseen, että ulkoiseen käytettyjen tuotteiden ohessa, olipa tuote voide, rasva tai juoma.

 

                                        ************************** 

 

ALSIKE APILA: (Trifolium hybridum)

Luetaan valkoapilan näköislajeihin. Se on paljolti puna- ja valkoapilan välimuoto, joiden risteymäksi Linnekin sitä virheellisesti luuli. Alsikeapila muistuttaa muuten enemmän puna-apilaa, mutta kukat ovat valkoisenkirjavia tai vaaleanpunaisia. Alsikeapilaa ei saa kerätä myyntiin valkoapilan joukkoon.

                                        **************************** 

 

 

ALPPITATAR

 

                                        ****************************

 

ANIS: (Pimpinella anisum)

Anisruoho on vanhimpia tunnettuja kasvikunnan rohtoja. Rohdoksi käytetään kuivatuista lohkohedelmistä haudutettua teetä tai niistä tehtyä jauhetta sekä myös hedelmien sisältämää haihtuvaa öljyä, jota niissä on 2 - 3 %. Aniksella on ruuansulatusta edistävä, kouristuksia laukaiseva, suolistobakteereita tuhoava ja kaasunmuodostusta ehkäisevä vaikutus, joka perustuu lähinnä haihtuvan öljyn sisältämään anetoliin ja sen johdannaisiin. Etenkin rohdos vaikuttaa hermostoperäisiin suoliston ja hengityselinten kouristuksiin. Sen lisäksi, että anis irrottaa limaa ja hillitsee yskää, se on myös hyvän makuista, mistä syystä yskänlääkkeisiin lisätään usein anisöljyä maun parantamiseksi. Anis kohottaa estrogeenien tuotantoa ja lisää imettävien maidoneritystä.

Varoitukset

Aniksen eteerinen öljy on myrkyllistä suurempina annoksina ja varsinkin silloin, kun se on ollut tekemisissä ilman kanssa. Myrkyllisyys johtuu anetoli-yhdisteestä.

Annostus 5-10g/ vrk

 

                                      ***********************

 

ARNIKKI:  (Arnica montana)

Rohdoksena käytetään arnikin kukkamykeröitä.

Arnikki on suhteellisen nuori rohtokasvi verrattuna moniin jo antiikin ajoilta tunnettuihin yrtteihin. Sitä alettiin vasta 1500-luvulla käyttää rohtotarkoituksiin. Sisäisesti käytettynä arnikki voi aiheuttaa sivuvaikutuksia. Se laajentaa verisuonia tavalla, joka saattaa vaarallisesti alentaa verenpainetta. Väärä annostus aiheuttaa huimausta, sydämen rytmihäiriöitä ja jopa laamaantumista. Nykyään arnikkiteen tai -tippojen valmistuksesta ja omin päin nauttimisesta varoitetaan.

Ulkoisesti käytettynä arnikilla on monipuolisia tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia. Esimerkiksi Sveitsissä A. Vogelin Atrogel-arnikkigeeliä myydään ennen muuta reumageelinä, mutta se soveltuu muunkinlaisten lihas- ja nivelvaivojen hoitoon.
Arnikkia on perinteisesti käytetty mm. mustelmiin sekä ruhjeisiin. Arnikkigeeliä suositellaan lihaskipuun ja esimerkiksi erilaisiin urheiluvammoihin kuten venähdyksiin, nyrjähdyksiin ja rasituksen kipeyttämiin lihaksiin. Sitä kannattaa sivellä heti loukkaantumisen jälkeen iholle,  ei kuitenkaan rikkoutuneille alueille. Arnikki nopeuttaa ihonalaisten verenpurkaumien hajoamista ja kudoksen tervehtymistä.

Arnikin sisältämät aktiiviset ainesosat, seskviterpeenilaktonit, kykenevät estämään erästä keskeistä tulehdustekijää (NFκB). Se vaikuttaa myös positiivisesti interleukiineihin ja TNF-alfaan, joiden määrä veressä kohoaa tulehduksen aikana. Arnikilla saadaan aikaan samankaltainen, tulehdusta hillitsevä vaikutus kuin kortisonilääkityksellä.  Seskviterpeenilaktoneilla on tulehdusta estävän vaikutuksen lisäksi myös kipua lievittävää ja mikrobien kasvua estävää vaikutusta.
Seskviterpeeneihin kuuluvien helenaliinin ja dihydrohelenaliinin lisäksi arnikissa on muitakin vaikuttavia aineita, joista muutama on osallisena tulehdusta estävässä reaktiossa.

Mukavaksi ja hyväksi havaittu idea on laittaa pesu tai huuhteluveteen arnikki tinktuuraa n. 5 ml sekä pähkinäuutetta 5ml noin 2 litraan vettä. Lenkin jälkeen tällä on mukava huuhtoa hevonen ja hieroa lihakset. Rauhoittaa ja rentouttaa hevosen, sekä palautuminen on helpompaa.

Arnikin ulkoisella käytöllä ei ole todettu sivuvaikutuksia.

 

                                     *************************

 

LATVA-ARTISOKKA: ( Cynara scolymus)

Artisokka tunnetaan antiikin ajoita asti erinomaisena maksan solujen uudistumiskyvyn stimuloijana. Sitä on käytetty hoitamaan anemiaa, verisuonten kalkkeutumista, syöpää, diabetesta, psoriasista, virtsateiden ongelmia ja immuniteetin vajaatoimintaa. Tutkimusten mukaan sen pääasialliset vaikutusalueet ovat kuitenkin maksa, munuaiset ja veren kolesterolin alentaminen. Artisokan on myös todettu olevan antioksidatiivinen ja pystyvän estämään pahan LDL kolesterolin oksidoitumista. Artisokan sisältämä luteolin vaikuttaa elimistön omaa kolesterolituotantoa laskevasti. Cynarin (sinariini) taas stimuloi sappinesteiden tuotantoa. Koska sappinesteet taas rakentuvat kolesterolista, auttaa Cynarin siten kolesterolitasoa alenemaan. Artisokan lehtien glygosidit taas alentavat verenpainetta. Artisokka auttaa elimistöä selviytymään rasvaisesta ja raskaasta ravinnosta nopeammin.

Runsaan foolihappo- ja kaliumpitoisuuden lisäksi artisokka sisältää lukuisan määrän edullisesti vaikuttavia fytokemikaaleja: Kofeiinihappoa, askorbiinihappoa ( C vitamiini ), betakaroteenia, betaseliniiniä, betasitosterolia, boronia, caffeoyl-4-quinic happoa, kalsiumia, caryfyllinia, cyanidol glucosideja, cynarageniniä, cynarapicriniä, cynaratriolia, cynarinia, cynarolidia, decanalia, eugenolia, ferulic happoa, flavonoideja, folacinia, glyseric happoa, glycolic happoa, heteroside B:tä, inuliinia, rautaa, isoamerboinia, lairic happoa, linoleic happoa, linolenic happoa, luteolin glucosideja, magnesiumia, manganesia, mufaa, myristic happoa, neochlorogenic happoa, niasiinia ( B3- vitamiini ) oleic happoa, palmitic happoa, pantoteenihappoa ( B5- vitamiini ) phenylacetaldehydia, fosforia, kaliumia, proteiineja, pseudotaraxasterolia, pufaa, riboflavinia ( B2- vitamiinina ) scolymosidia, stearinihappoa, stimasterolia, tanniinia, taraxasterolia, tiamiinia ( B1- vitamiinia ) pyridoksiinia ( B6- vitamiini ) ja sinkkiä.

                                  *********************************

 MAA-ARTISOKKA:(Helianthus tuberosus)

Sisältää inuliinia,liukoista kuitua,jolla on kyky hoitaa ja poistaa hevosen suolistosta mädättäjä bakteereita.Tasaa verensokerin tason elimistössä.Maa-artisokka  maistuu makealle ja onkin vanha kasvi karjan/hevosten ruokahalun herättäjäksi.monelle hevoselle erittäin mieluisa juures.Maa-artisokka ei ole sukua latva-artisokalle,vaan se on sukua auringonkukille.Maa-artisokasta käytetään ns mukula osa(juures.kukinnot muistuttavat hyvinpaljon auringonkukan kukintoa.Ennen perunan saapumista pohjolaan,ihmiset käyttivät maa-artisokkaa ravinnokseen.Sittemmin siitä tuli rehukasvi.Intiaanit käyttivät hyvin runsaasti tätä kasvia hevosilleen.Hoidettu hevosten nivelvaivoja ja aineenvaihduntaongelmissa.Maa-artisokan mukulasta 80% on vettä ja loppuosa koostuu proteiinista (10-15%), rasvasta (1%), kuidusta (4-6%) ja inuliinista. Inuliini on fruktoosipolymeeri.

Ei tunneta haittavaikutuksia.Ihmisille käytöstä saattaa koitua ilmavaivoja.

 

AURINGONHATTU: (Echinacea angustifolia, E purpurea)

Rohtona käytetään kukintavaiheessa kerättyjä versoja tai sitten juuria, jotka on kerätty aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä. Kasvi sisältää mm. eteeristä öljyä, fenoleja (esim. juurten ekinakosidi), flavonoideja, kahvihapon johdannaisia, isobutyyliamiineja (mm. ekinasiini) ja polysakkarideja. Kaikkia vaikuttavia aineita ei ole varmuudella voitu osoittaa. Kuitenkin tiedetään, että auringonhatun polysakkarideilla on vastustuskykyä lisäävä adaptogeeninen vaikutus, joka perustuu veren valkosolujen lukumäärän lisääntymiseen sekä jyvässolujen ja pernan toiminnan tehostumiseen. Auringonhattu kohottaa lievästi kehon lämpötilaa ja sillä on tulehduksia ehkäisevä antibakteerinen ja antibioottinen vaikutus. Sitä käytetään vilustumisoireisiin ja ylempien hengitysteiden tulehduksiin sekä virtsateiden tulehduksiin. Ulkoisena käyttökohteena ovat huonosti paranevat haavat, ihottumat, hyönteisten puremat ja palovammat. Ekinasiini ja muut isobutyyliamiinit tuhoavat hyönteisiä. Käytetään myös hiivasienen hoitoon.

Auringonhatut kuuluvat nykyisin lääkeluettelon kasveihin.

Annostus n. 10-20g juurineen vrk

                                       *******************************

 

auringonkukkia

AURINGONKUKKA: (Helianthus sp.)

Auringonkukan tärkein rohdoksellinen osa on siitä saatava öljy. Hevoset voivat syödä siemeniä kuorineen, mutta jos siemenet ovat suurehkoja, on ne mukava murskata pienemmiksi esim mikserillä, jolloin niistä irtoaa mm rasvaa ja öljyjäkin. Siemeniä voi myös pehmentää liottamalla niitä lämpimässä/ haaleassa vedessä ennen tarjoilua(Vrt. rehun paisutus).

Auringonkukka stimuloi sapen eritystä, edistää maksan terveyttä, hoitaa ihoa ja suolistoa. Sisältää vitamiineja ja flavonoideja, orgaanisia happoja.

Auringonkukasta hevonen voi syödä siemenet, kukkien terälehdet ja kasvin lehdet sekä auringonkukasta valmistettua öljyä.

Auringonkukkaöljyä voidaan hevoselle antaa melko suuriakin määriä, 1/2 litraa päivässä.

Siemeniä sopii antaa 1/2 dl-2dl tarpeen ja koon mukaan. 

Tiineille se ei sovi estrogeeni pitoisuutensa vuoksi. (Anne Tuomivaara -09)

Jatkuvassa käytössä annosmaaärät oltava hieman pienempiä, jotta elinten kuormitus olisi minimissään (2 dl vrk-öljyä).  Kasviöljyt ovat hyvin energia pitoisia, joten ne voivat lihottaa helposti muutoin tervettä hevosta, tarkkaile mikä on hevosesi öljyn tarve. Talvella öljyt ovat hyviä mm. jalostetuille hevosille joiden oma rasvakerros niukka. Öljyt ovat hyviä ja laadukkaita ravinto ja rohdos aineita, niiden käyttäjällä tulee olla "vakaa käsi" ja "viisas ote".

 

 

 

 

...................................................................................................................................

B)

 

 BASILIKA: (Ocinum bacilicum)

Basilika edistää ruuansulatusta, lisää ruokahalua, vahvistaa vatsaa, laukaisee lihaskouristuksia, poistaa ilmavaivoja ja rauhoittaa. Myös ummetukseen voidaan käyttää.

Basilikan sisältämä eteerinen öljy on antiseptista ja siksi mm sitä voidaan käyttää myös ulkoisesti esim. haavojen hoitoon. Toimii ihanteellisesti myös ötököiden pistoihin, myös torjuu hyönteisiä.

Vaikuttavina aineina ovat mm: linaloli, estragolia, basilikakamferi, euganoli, sineoli, tymoli, parkkiaineet ja flavonoidit.

 

 BELLADONNA:(Atropa belladonna)

 

 Vaikka belladonnan kerrotaan olevan osittain myös myrkyllinen,se on kuitenkin oikein käytettynä erittäin lääkitsevä kasvi.belladonnaa käytetään mm silmä-ja näköhäiriöihin.Mutta myös toimiva kasvi suolisto ja vatsavaivoissa.(kuten koliikki)

Sisältää flavonoideja,kumariineja,alkaloideja(Tropan).

On hieman narkoottinen kasvi,poistaa nestettä,laukaisee erilaisia kramppeja.

Kasvia on käytetty mm Parkinsontaudin hoidossa.

Lehdet ja juuret ovat relaksoivia.

 ................................................................................................................................. 

C)

 

 

 

...................................................................................................................................

D)

 

 

 

...................................................................................................................................

E)

 

 EUCALYPTUS: (Eucalyptus sp.)

 Kasvi kasvaa pää osin vain Australiassa.

Rohtona käytetään eteerisiä öljyjä ja joskus myös lehtiä.

Vaikuttavia aineita ovat mm:eukalyptusöljy, alfapineeniä, terpiolia, kumina-aldehydejä, kahvi-, feruli-, gallus- ja protokatekiinihappoja, flavonoideja.

Irroittaa limaa, alentaa kuumetta, antiseptinen, livittää lihaskouristuksia, virkistää, lisää sydämen toimintaa, kohottaa immunitettia ja poistaa epämiellyttäviä hajuja esim. sieni tms. haju.

Hyvä astman ja kroonisten ylähengitystie sairauksien hoidossa, erilaisten limakalvojen tulehdustilojen hoitoon mm: synnytysteissä olevat tulehdukset.

Eukalyptusöljy edistää vierasaineiden pilkkoutumisen maksassa, joten samanaikaisten muiden lääke/ rohtoaineiden käyttö saattaa heikentää tehoja. 

 

...................................................................................................................................

F)

 

 

FENKOLI: (Foeniculum vulgare)

Muita nimityksiä: Saksankumina, Venkoli. 

Poistaa ilmaa suolistosta, laukaisee lihasjännitystä, poistaa yskää. Puhdas eteerinen öljy parantaa tulehduksia ja kiihottaa suoliston lihaksistoa sekä puhdistaa ja vahvistaa ihoa. Piristävä. Käytetään ähky ja puhku tiloissa. Stimuloi maidon eritystä, joten sopii imettävälle tammalle. Rohtoaineet siirtyvät osittain myös varsalle maidon kautta, joten mm vatsavaivoihin myös varsalle oiva lisä. Voidaan käyttää myös silmävesien tekoon antiseptisyytensä vuoksi. Rohtona käytetään siemeniä, lehtiä ja varren paksunnosta.

Vaikuttavat aineet mm: antenoli, fenkoni, pineeni, limoneeni, anishappo, öljy, valkuaisaineet, orgaaniset hapot ja flavonoidit. 

Annostus: Siemeniä 5-15 g/vrk 

 

 

 

 ..................................................................................................................................

G)

 

 

GINSENG: (Panax ginseng)

Eniten käytetty rohdoskasvi esim. Kiinassa. Se on nykyään harvinaistunut kasvi, johtuen suurentuneesta keräilystä mm kosmetiikka teollisuuden käyttöön. Viljelyä tapahtuu vain Kiinassa ja etelä-Koreassa.

Rohtona käytetään yleisesti vain juurakkoa.

Vaikuttavia aineita ovat mm: saponiinit, panaseeni, ginsenosidi, hormoonit, B1 ja B2 vitamiinit, lima-aineet.

Stimuloi keskushermostoa, alentaa verensokeri pitoisuuksia, supistaa verisuonia. Vahvistaa stressin sietokykyä, hormonaalisissa vaivoissa mm. tiineys, spermanlaatu ynm., lievittää vanhenemiseen liittyviä oireita fyysisessä ja psyykkisessä mielessä.

Ihmisten lääkityksessä ginsegiä on alettu käyttämään mm. dementian ja muissa muistisairauksien hoidossa. 

                             **********************************

 

GRANAATTI OMENA:(Punica granatum) 

 Lehtipuu, jonka hedelmät ovat syötäviä.Sen hedelmä on useissa kulttuureissa ollut hedelmällisyyden symboli lukemattomien siementensä vuoksi. Granaattiomenan hedelmä on suunnilleen omenan kokoinen. Sen kuori on punertava, kova ja hieman nahkamainen. Sitä syödään hedelmänä, siitä puristettua mehua käytetään juomana sekä ruoanlaitossa ja sen siemeniä käytetään maustamiseen. Puun lehdistä ja kaikista kuoriosista saadaan myös runsaasti tanniineja.Granaattiomenassa on paljon vitamiineja ja proteiinia.Granaattiomenasta syödään vain malto, sillä hedelmälihan paksut väliseinät sisältävät pahanmakuista happoa.

 Granaattiomenapuun  kaarnasta valmistetaan hyönteismyrkkyjä.Siemenet sopivat erityisen hyvin loishäätöön sisäisesti.

 

                             **********************************

GREEN TEA:

Sisältää useita polyfenoleja, joilla uskotaan olevan antioksidanttisia vaikutuksia. Yksi näistä polyfenoleista, EGCG, on vapaiden radikaalien neutraloijana 200 kertaa parempi kuin E- vitamiini ja 500 kertaa parempi kuin C- vitamiini. EGCG voi suojella hengitys- ja ruoansulatuselimiä tulehduksilta, edistämällä acidofilusbakteerien kasvua ja tasapainottamalla suoliston toimintaa. Sen on myös todettu voivan:

vähentää verenpainetta
vähentää solumutaatioita
alentaa LDL kolesterolia
estää bakteerien tarttumista hampaisiin


Vihreä tee ei ole millään lailla myrkyllinen edes suurina annoksina tai pitkäaikaisesti käytettynä. Se on sama kasvi kuin musta tee, mutta tee on valmistettu ilman fermentointiprosessia. Teen sisältämät fenoliyhdisteet, varsinkin tanniini, tuhoavat bakteereja ja viruksia. Kanadalaiset tutkijat ovat havainneet teen tanniinien neutraloivan syöpää aiheuttavia nitrosamineja paremmin kuin C-vitamiini. Teen katekinien on todettu vahvistavan verisuonia ja ohentavan verta. Tutkimuksissa onkin todettu teen juojien verisuoniston olevan huomattavasti terveempi kuin kahvin juojien. On myös havaittu teellä olevan veren kolesterolia alentava ja maksan terveyttä suojaava vaikutus. Vihreä tee sisältää runsaasti kasviestrogeenejä, joilla on suotuisa vaikutus naisten hormoonitoimintaan.
Soveltuu hyvin hevosten silmähauteisiin ja huuhteluvesiin.Suun huuhteluun ynm Ulkoisesti ja sisäisesti.

                                  *********************************

 

GREIPPI:(Citrus paradisi)

 Hapan hedelmä,jota löytyy eri lajikkeita.Se on syntynyt luonnollisesti risteytyneestä pomelosta (Citrus grandis) ja makeasta appelsiinista (Citrus sinensis). Geneettisesti se on kuitenkin paljon lähempänä pomeloa kuin appelsiinia.Sisältää paljon c-vitamiinia ja erilaisia flavonoideja,foolihappoa.Greipin käyttöä tulee välttää mm antibioottien aikana.Se saattaa heikentää niiden tehoa.Tämä sama vaikutus on muutamalla muullakin kasvilla,joilla voimakas kyky tappaa sieni-,virus-ja bakteerikantoja.(esim.valkosipuli,puolukka..)

100 grammaa greipin hedelmälihaa sisältää:

  • laskennallista energiaa 136 kj, josta

    81 % hiilihydraateista , 8 % rasvasta , 8 % proteiineista , 3 % orgaanisista hapoista

  • imeytyviä hiilihydraatteja: 6,5 g, joista 2,6 g fruktoosia 2,2 g glukoosia,1,7g sakkaroosia,rasvaa 0,3g ja proteiineja 0,6g.

Kumariineja,jotka herkistävät ihon auringonvalolle.(Sitrushedelmillä voi vaalentaa vaaleaa karvaa auringonvalossa).

Greipistä saatava greippiöljy on antiseptista ja lievittää pöhöttynyttä ja rasvaista ihoa.Edistää jouhien ja karvan kasvua.Sen tuoksu rentouttaa ja rauhoittaa(vrt.sitruunamelissa).Hapokkuus edistää ruokahalua,hoitaa virtsatievaivoissa,poistaa hiivakasvua suolistosta,lisää syljen eritystä.

Käytetään hedelmälihaa hevosten hoitoon.Kuoressa on pektiiniä,joka mm hoitaisi mahahaava hevosta,mutta koska hedelmät ovat tuontitavaraa,on niissä aina säilöntäaineita.

 

 

 

                                    ********************************

H)

 kasvit_kes_2009_0692.jpg

HAAPA: (populus tremula)

Pajukasvien hoimoon kuuluva puu, joka kasvaa pieninä metsikköinä tai yksittäisenä puuna metsässä. ROHTONA käytetään kuorta, lehtiä ja silmuja.

vaikuttavia aineita ovat mm: salisiini, populiini, tremuloidiini, salireposidi ja parkkiaineet. Silmuissa on kortisiinia. Antiseptinen rohtokasvi. Estää tulehduksia ja alentaa kuumetta. Reumaattisiin vaivoihin. Käytetään myös rakko-ja eturauhasvaivoihin.

Haittavaikutuksia ei tunneta.

 

 

 

 

 

                                  **********************************

 

 HAPRO: (Oxyria digyna)

Kasvupaikka: Tuntureiden lumenviipymäpaikat, tunturiniityt ja puronvarret.
Hapron suku käsittää vain kaksi lajia. Toinen laji (O. elatior) kasvaa Himalajan vuoristossa. Hapron siitepölyä on löytynyt Norjan rannikolla jopa 12 600 vuotta vanhoista maakerrostumista. Tämän johdosta sen on täytynyt olla ensimmäisiä kasveja Kölillä seuraten jäätikön vetäytymistä. Toisen tulkinnan mukaan kasvi on säilynyt viimeisen jääkauden yli jäästä paljailla olleilla pienillä alueilla. 
Hapro on monivuotinen, keskipaljakalla viihtyvä ja ravinnoksi kelpaava kasvi. Kasvin lehdet ovat happaman makuisia ja C-vitamiinipitoisia. Ne ovatkin lappalaisten ja eskimoiden keskuudessa suosittuja vihanneksia. Hapro on runsain typekkäällä maalla, koska se kykenee hyödyntämään esim. lintujen lannassa olevia nitraatteja omien valkuaisaineiden valmistukseen.

 

 

                                  ***********************************

 

 

 

kasvit_kes_2009_039.jpg

HIERAKKA: (Rumex spp; Polygonaceae)

Hevonhierakka ja poimuhierakka ovat Suomessa kasvavia luonnonvaraisia monivuotisia isoja ruohoja. Rohtona käytetään juurta ja lehtiä.

Vaikuttavat aineet mm: parkkiaineet, antrakinoniglykosidit, kversetiini, lapodiini, kalsiumoksalaatti ja rauta.

Supistaa limakalvoja, ripulin hoitoon, laukaisee vatsakouristuksia, parantaa ruokahalua, anemian ja keripukin hoitoon. Puhdistaa elimiä (on ns verta puhdistava kasvi), kasvainten hoidossa myös käytetään. Lisää sapen eritystä ja vaikuttaa erilaisiin ihosairauksiin.

Juuret ovat voimakkaita maultaan.

 

 

 

 

 

                                        ****************************

 

humala

HUMALA: (Humulus lupulus)    

Sisältää mm. pelargonihappoa, flavonoideja, hartsia, eteerisiäöljyjä, parkkiaineita. Kuivatut kukat ovat hyviä rauhoittavia aineita, mutta niitä on käytettävä varoen. Hormonaaliset ominaisuudet ovat melko voimakkaita, soveltuukin siis hyvin kuumille hevosille rauhoitteena. Hapan, hyvä virkiste myös hevoselle joka laihtuu ja on huonokuntoinen.Erilaisiin kouristustiloihin,parantaa ruokahalua ja ulostuttaa.

Ei tiineille,mutta soveltuu esim vaikeasti käsiteltäville uroksille,tammojen kiima tai käytös ongelmissa,vasta kastroidun ruunan hoitoon.Stressi hevoselle,esimkilpailu tai kuljetus tms tilanteissa aletaan humalaa antamaan muutamaa päivää ennen.

Turvallinen annos on n. kahvikupillinen kokonaisia norkoja, jolloin esim kuuri ei saisi kestää kahta viikkoa pidempään.

HEVOSEN VOINTIA SEURATTAVA! Kasvin vaikutus on hyvin yksilöllistä ja riippuu hevosen yleiskunnosta ja aineenvaihdunnasta miten kasvi tehoaa kuhunkin yksilöön. Käyttö lopetettava välittömästi jos esim. uneliaisuutta, uupumusta liiaksi todetaan.

 

                                     **********************************

 

HUOPAOHDAKE:  (Cirsium helenioides)

Juuret kerätään myöhään ensimmäisen vuoden syksyllä tai aikaisin toisen vuoden keväällä. Nuoret versot ja lehdet kerätään hansikoiduin käsin ennen kukintaa. Versot kuoritaan ja piikit poistetaan lehdista saksilla. Ne käytetään keitettyinä. Ohdakkeiden hyvä maku johtuu niiden sisältämästä tärkkelyksestä, joka on inuliinia. Kukkapohjukset kerätään ennen kukinnan loppumista kukinnan aikana. Ne käytetään keittämällä tai hauduttamalla artisokanpohjien tapaan. Hyvänmakuinen kasvi. Hyvä vanhalle hevoselle sekä vatsavaivaiselle.

 

 

 

 

 

 

                            *****************************************

 

HURTANMINTTU: (Marrubium vulgare) 

 

Kasvi joka kasvaa luonnonvaraisena Etelä-ja Keski Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Aasiassa. Kasvi on nykyään levinnyt myös Suomeen. Sitä tavataan Etelä Suomessa satunnaiskasvina satama kaupungeissa ja ratapihoilla. Talvehtii huonosti.

 

Hurtanminttu sai nimensä jo 1500 luvulla, jolloinsitä kenkiin laitettaessa uskottiin karkoittaneen koirien puremat (koirat kulkivat tuolloin villeinä ja vapaina kansalaisten kesuudessa ja levittivät tauteja). Myös Hippokrates tunsi kasvin jo antiikin ajoilla. Silloiset papit kutsuivat sitä Horuksen siemeneksi.

Rohtona käytetään lehtiä tai kukkivaa kasvia.

Vaikuttavia aineita ovat mm: eteerinen öljy, marrubiini, kahvihappo, lima-aineet, hartsi, c-vitamiini, kalium suolot.

Irroittaa limaa, helpottaa hengitystievaivoissa, lisää vastustuskykyä, edistää ruuansulatusnesteiden eritystä. Tasapainottaa hermostunutta hevosta.

Ulkoisesti ihon hoitoon (haavat ym. vaivat)

                                       ***********************************

 

 

 

...................................................................................................................................

I)

 

 

IISOPPI: (Hyssopus officinalis)

Melko voimakas rohdoskasvi, jonka annostelussa oltava "hieno varainen". Kasvi ei sovi tiineelle.

 

Lisää ruokahalua, poistaa nestettä, ulostuttaa ja desinfioi. Stimuloi erityselinten toimintaa(maksa,munuainen). Voidaan käyttää lihäätöön ja suolisto katarrin hoitoon. Vähentää ilman muodostumista vatsaan, soveltuu ähkyn hoitoon. Yskän ja ylähengitystie infektioissa kasvi helpottaa oloa, sillä se mm. irroittaa limaa.Vaikuttavia aineita mm:eteeri

nen öljy,karvasaineita,hartsia,tanniinia,kumia ja sokeria.

 

Iisopin maku on erittäin karvas ja voimakas. Usein onkin hyvä tarjota sitä mm. melassin tai hunajan kera. Iisoppi juomaa voidaan hevosille antaa n. 1 litra vrk:ssa. Va

rsoille puolet.

                                    ************************** 

 

IMIKKÄ: (Pulmonaria obscura)

 

 

 

 

INKIVÄÄRI: (Zingiber officinale) 

Rohtona käytetään juurakkoa. Vilustumis sairauksien hoitoon, hengitysoireisiin, vatsalääkkeenä, edistää ruuansulatusnesteiden eritystä, laskee kuumetta, lievittää kipuja. Hoitaa niveliä reuma tyyppisissä kipu tiloissa.

Vahva kasvi sisäisessä käytössä, saattaa jopa polttaa limakalvoja. Toimii

ihanteellisesti ulkoisessa käytössä. 

Vaikuttavat aineet mm: eteerinen öljy, kamferi, karvasaineet, gigeroli, shogaoli. 

 

                                     *********************** 

 

 

ISOTAKIAINEN: (Arctium majus)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                         ***********************************

 

ISLANNINJÄKÄLÄ eli Isohirvenjäkälä: (Cetraria islandica) 

kts. Jäkälä

 

                                         ***********************************

 

 

 

ISOHIRVENJUURI:(inula helenium)

 

Käytetään juuret. Sisältää mm: eteerisiä öljyjä, inuliinia ja erilaisia alkaloidiyhdistelmiä, E-vitamiinia, foolihappoja, piitä ja allantoiinia. Parantaa keuhojen toimintaa, hyvä puhkurin tukihoidossa. Irroittaa limaa ja vahvistaa keuhkojen kudoksia. Suolitulehdusten hoitoon.

Entisaikaan juurakoilla torjuttiin myös sisäloisia mm suolinkaisia.

Voidaan käyttää myös ulkoisesti, jolloin tehokkuus tunnetaan parhainpana mm kutiavien ihottumien hoidossa. Ulkoisessa hoidossa erilaiset uutteet ja jauheet seoitettuna esim oliiviöljyyn, ovat hyviä. 

 

                                 ***************************************

J)

 

JAUHOSAVIKKA:(Chenopodium album)

Yksivuotinen,yleinen koko Suomessa kasvava ruoho.Rohdoksena käytetään siemenet ja lehdet.Jauhosavikan siemenet ovat olleet mm ravintona rautakaudella ihmisillä(hautalöydös,Tanskalaisella suolla 1950 luvulla)vaikuttavat aineet mm: eteerinen öljy,saponiinit,oksaalihappo,b- ja c-vitamiinia,rautaa,kalsiumia.

 

lievästi ulostava,aineenvaihduntaa kiihdyttävä kasvi.Arvokas ravintokasvi.Toimii hyvänä rehuna hevosille.kasvista saadaan mm punaista väriainetta.Saattaa aiheuttaa

 allergia oireita mm heinäallergiasta kärsiville.

 

 

 

 

                              ***************************************** 

 

 

JOHANNEKSENLEIPÄPUU:(

 

JUOLAVEHNÄ: (Elymus repens)

Laajalle maapallon pohjoispuolella levinnyt heinäkasvi. Viljelijät kokevat sen haittakasvina pelloillaan. John Gerard totesi 1500 luvulla: "Vaikka juolavehnä ei olekaan toivottu vieras pelloilla,sen terveellisyys korvaa sen haitat".

Rohtona käytetään juurakoita.

Vaikuttavia aineita ovat mm: polysakkaridi, lima-aineet, A-ja B-vitamiinit, öljyt, pii, rauta, mannitoli, eteeriset öljyt, vanilliini, saponiini.

 

Juolavehnä lisää munuaisvaltimoissa kiertävän veren määrää ja siten myös lisää virtsan eritystä. Oiva kasvi munuaiskivien hoidossa ja yleisesti virtsateiden sairauksien hoidossa. Alentaa verenpainetta, rauhoittaa hermostunutta hevosta. Vähe

ntää yskän ärsytystä, Voidaan käyttää diabeteksen hoitoon, metaboliaan tms. aineenvaihdunnallisiin sairauksiin. Antibioottinen kasvi ketoni aineensa vuoksi.

 

 

 

                                  *****************************************

 

JÄKÄLÄ: (Islanninjäkälä eli isohirvenjäkälä - Cetraria islandica)

Sisältää mm. polysakkarideja, eteerisiä öljyjä, a-ja b-vitamiineja, selluloosaa ja happoja, antibioottisia aineita, parkkiaineta, pektiiniä, sokereita, mineraaleja, vitamiineja, valk.aineita, lima-aineita ja tärkkelystä.

Jäkälää on pidetty vanhastaan jo tunnettuna rehukasvina eläimille sen runsaiden hivenaineiden ja mineraalien johdosta. Sen on tiedetty tekevän hyvää eläinten yleiskuntoon.

Sitä voidaan antaa mm. merilevän sijaan/ tavoin. Koostumus ja vaikutukset ovat samankaltaiset. Se ulostuttaa liika-annoksina, joten toimii myös lakksatiivina esim. ummetusähkytiloissa. Auttaa mahahaavaan, suolistokatarriin.

Munuais-ja rakkovaivoissa, sekä uupumus tiloissa käytetty kasvi. Huonosti paraneviin haavoihin ulkoisesti. Lievittää limakalvojen ärsytystä, yskä vaivoissa, kiihottaa ruuansulatusta, lisää syljen eritystä, hyvä erilaisissa ruuansulatuskanavan tulehdustiloissa.

Huom! Jäkälä kerää itseensä raskasmetalleja merilevän tavoin, ethän kerää teollisuus alueilta etkä teiden lähettyviltä!

Annostelu: Sisäisesti käytettynä sitä voidaan murentaa ruokaan tai antaa sellaisenaan melko vapaasti. Mutta esim jo pari kolme rkl päivän aikana antaa hyvän hivenainelisän.

 Islanninjäkälä keite:

100g tuoretta tai 15g kuivattua jäkälää murskattuna

1 litra vettä

Murskattu jäkälä liotetaan yön yli vedessä, minkä jälkeen se keitetään n. 15 min. Jäähdytettyä keitettä annetaan hevosille todettun vaivaan 100-150g kolmasti päivässä. Varsoille puolet tästä. Imeville varsoille juotos annetaan tuttipullosta.

Erittäin hyvä mm. varsaripulissa!

 

                                     ***********************************

 

 

JÄRVIKAISLA:(Schenoplectus) 

Soveltuu hevosille rehukasviksi rantalaitumille. 

 

 

 Kaislojen juurakot ja nuoret versot ovat syötäväksi kelpaavia. juurakot kerätään syksyllä tai aikaisin keväällä, puhdistetaan, kuivataan ja jauhetaan jauhojen jatkeeksi. Kaislojen nuoret, vielä valkoiset versot ja juurisilmät maistuvat pähkinämäisiltä. Hätäravinnoksi ne voidaan syödä heti. Varren valkoinen ydinosa on herkullista raakana, erityisesti korpikaislan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  ***********************************

 

 

kasvit_kes_2009_054.jpg

JÄRVIRUOKO: (Phragmites australis)

Soveltuu hevosille hyvin rehukasviksi rantalaitumille. Imettävät tammat hyötyvät Järviruo'osta, sillä se edistää maidon tuotantoa.

Laiduntamisten loppuminen on auttanut leviämistä, sillä karja syö mielellään sen lehtiä ja nuoria, meheviä varsia.

 

 

 Kasvin nuoret versot aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä ovat syömäkelpoisia. Kuivatut ja jauhetut kevätversot muodostavat makean sokeripitoisen jauhon, jota voi käyttää jauhojen jatkeena. Kasvin varsiin puhkaistuista haavoista lakaa tihkua sokeripitoista mehua, joka hyytyy kumimaiseksi massaksi. Kuivattuna tai paahdettuna ja jauhettuna tämä massa on hyvää sokerin korviketta.
Pienet punaiset siemenet ovat syötäviä. Varsista voidaan soodavedessä keittää paperimassaa.

                                                      JÄRVIRUOKO REHUKASVINA

 

Järviruoko(Phragmites australis) on ollut aina 1900 luvun puoliväliin asti paljon käytettyrehukasvi karjan ja hevosten käytössä yleisesti koko Suomessa ja myös mm Virossa. Koska karjatilat alkoivat vähentyä ja hevosten määrä tippui sodan jälkeen,on järviruoko unohtunut pikkuhiljaa unholaan.Myös heinän viljely sivuutti ruokokasvin hyväksikäytön. Koskaruokakasvin keruu väheni, onselvää, että se on suora syy siihen,miksi useat järviranta viivat ovatkin rehevöityneet ruokokasveista.

Monella paikalla on kuitenkin nyt alettu huomaamaan, kuinka tärkeää olisi päästä tästä kasvista eroon maisemoinnin vuoksi, mutta myös uudelleen käyttää kasvia rehutuotantoon.

Suomessa maanviljely on tiettävästi alkanut 1300- 1500 eKr jolloin rehukasveina on käytetty järviruokoa,järvikaislaa,järvikortetta ja muita vesikasveja ja ne muodostivat tärkeäan osan rehukasveista aina vuoteen 1950. Rantaviivalta niitettiin ruokoa käsin, viikatteella.Sitä kutsuttiinkin jalkaruo oksi.Syvemmältä vedestä viikatoitua ruokoa kutsuttiin vene ruo oksi.

Onpa tästä kasvista väitöskirjakin laadittu Ruotsalaisen Michael Lundenin toimesta 1795 teos olinimeltään "Om vassen". Lunden kuvaileekin väitöksessään järviruokoa seuraavasti.

"Niin kauan kuin tämä ruohovielä kasvaa ja ennen kuin siemenet alkavat kypsyä, ovat lehdet kuten korretkin pehmeitä,mehukkaita ja kyllin makeita, niin että ne tällaisina parhaimpina karjan rehuista ovat haluttua ruohoa. Sitäpaitsi saamme havaita enimmäkseen, ettäkarja kesällä kiirehtii niin ikään parhaimmilta laitumilta laumoittain rannoille, joista, jos tämä on mahdollista, se menee heti ruovikkoon, syö ruokoa halukkaasti myöhäiseen iltaan,minkä lisäksi lisääntynyt lypsyntuotto on jäävämätön todiste laitumen erinomaisesta hyvyydestä."

 

Lundenin sanoihin on helppo yhtyä myös tämänpäivän hevosen omistajan. Olen itsekin saanut havaita, laiduntaessani hevosiani perinnemaisemissa useita vuosia, kuinka hevoset söivät ruokoa kesäisin , mutta myös talvisin. Hevoseni elivät likipitäen jokapäivä osan ajastaan aina ruovikoissa.Ja vaikka paarmat jamuut pistiäiset elää kosteikoissa, oli hauska havaita, että hevonen valitsi silti sen kosteikon,herkku apajakseen.Talvella järven jäällä ollessaan hevoset söivät kaiken kuivuneen osan jään pintaa myöden.

Järviruo on merkitys väheni kuitenkin historiassamme koska viljelyheinien katsottiin olevan arvokkaampia rehuinaja ennenkaikkea ajateltiin että heinän teko on helpompaa.Ruo on keruu onkin kovaa työtä kosteikoista.Sen keruutyötä pidettiin jopa likaisena sodan jälkeen. 1940 luvulla kehuttiin ruokoa seuraavasti:"Järviruoko on hyvä apurehu.Valkuaisen määrä, sekä raaka että puhdas on suurempikuin timoteissä.Heinäkuussa kerätty apilaheinän veroista ja vieläpä elokuussakin kerättynähyvän heinän arvoista(Pellervo lehti 3/1942)

Tästä edellisestä voisimme siis päätellä, että esim tiineet ja imettävät hevoset saisivat upean hyödyn järviruo on mukaan ottamisesta ruokintaan.Onhan  tamman elämän kuningatar aikaa kesä, jolloin se kasvattaa pientä varsaansa vahvaksi ja terveeksi.

Järviruokoa on tutkittu eniten järvien rehukasveista.Vuonna 1975 valmistuikin kattava tutkimus vesikasvien rehuarvoista(Heikkilä ). Vesikasvit sitovat erittäin suuria määriä ravinteita.Miten kasvit reagoivat maataloudesta tulleisiin pästöihin ja miten keruu aikaa tulee noudattaa?Näitä mm esitetään heikkilän tutkimuksessa.

On kuitenkin selvää, että tämän vesikasvin ravinnepitoisuudet ovat suoraan yhteydessä maaperän ja veden laadun kanssa.(Harper & Daniel,Seidel 1966,Boyd & Hess 1970)Runsas ravinteisemmissa vesissä kasvien ravinne konsentraatiot pyrkivät olemaan korkeampia kuin vähäravinteisissa, riippuen kuitenkin kasvilajista ja ehkä myös ravinteesta.

 

 

Tutkimusten mukaan järviruokoon myös karkein heinäkasvimme. Se sisältää jo kesäkuun lopulla ligniiniä ja selluloosaa saman verran mitä kukkiva timotei, kasvin vanhetessa sitten kuitu- ja ligniini pitoisuus kasvaa edelleen mutta sulavuus huononee (Heikkilä1975)

Olisiko siis tässä hevosille vaihtoehtoinen ravintolähde mm mahahaavan hoitoon?Selluloosahan on hevosten mahahaavan hoitoon erinomainen apu,sitä mm löytyy Islanninjäkälästä, jolla on ollut isoja näyttöjä hevosten mahahaavan positiivisten hoitotulosten saamisessa(Luontoäidin hevoset)

Jos siis skeptikot haluaa kritisoida kasvin rehu arvoja tai muistelee kuulleensa niistä negatiivisia seikkaperäisiä lauseita, on hyvä muistaa puhutaanko nuoren kasvin yläosasta vaiko vanhan kasvin alaosasta.(Heikkilä & Kossila 1977)

Kukintovaiheessa olevaa kasvia ei pidetä soveltuvana enää rehun tekoon.Mutta sen sijaan siitä voidaan hyötyä muilla tavoin, käyttämälläsitä lämpötuotantoon(biokaasun käyttö) rakennusmateriaaliski tms. Joskin sanottakoon, että useat eläimet tosiaan syövät vanhoja,yli kasvaneita kasveja juurikin esim sydän talvella.Sekä vaihtelun vuoksi, että mielenterveyden vuoksi,mutta myös ajankuluksi ja täyte aineiksi.

Se, että alkaako uudelleen järviruo on rehukäyttö ,en osaa sanoa, mutta ei sovi unohtaa, että se on täysin käytettävissämme edelleen.Pohjois Norjassa työskennellessäni huomasin ilokseni, että tätä kasvia kerättiin talkoovoimin hevosille,lampaille ja nautakarjalle.Sitä söivät luonnossa vapaina elävät myskihärätkin.Vaikka emme enää elä entisessä yhteiskunnassa,näkisin kuitenkin, että meidän olisi kannattavaa säilyttää erilaisia perinteitä, jollain tasolla,hevostemmekin hyvinvoinnin edellyttämiseksi. Jos unohdamme kaikenluonnon tarjoaman avun, emme kohta enää näe metsää puilta.

Nina Viitamäki/Luontoäidin hevoset

www.luontoaidinhevoset.com

 

 

Linkit, taulukot muu lisä info:

www.ruoko.fi

www.ymparisto.fi

www.cofreen.eu

www.julkaisut.turkuamk.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

...................................................................................................................................

K)

 KAALIT: (Brassica sp.)

Rohdoksina käytetään Suomessa lähinnä valko- eli keräkaalia. Mutta mikään ei estä käyttämästä muitakin kaalilajeja. Kaalit sisältävät erilaisia vitamiineja, valkuaisaineita, kivennäissuoloja ja happoja. Edistävät keuhkojen, maksan ja pernan toimintaa. Parantaa ruuansulatusta ja helpottaa nivelvaivoja. Siemeniä voidaan äyttää loishäädössä. Melko turvallinen ravintolisä, mutta liia annostelu aiheuttaa ilmavaivoja.

 

Keräkaali ulkoisesti käytettynä;

Hyvä nesteenpoistaja ulkoisesti käytettynä. Ruoditaan lehdet, pehmennetään esim. kaulimella. Kääritään turvonneen nivelen tms. ympärille, hengittävä sidos ympärille (villa-tai fleesepinteli). Ei kelmuja tms. muoveja. Nesteen on saatava haihtua pois iholta. Parasta on laittaa illalla ja ottaa aamulla pois.

 

 

                                   ****************************

 

 KAHVIT:(Coffea sp.)

Kahvia, sen jälkeen kun se rantautui pohjolaan Etelä-Amerikasta on käytetty osittain myös eläinten hoitoon ns hätä apuna. Tavallinen vahva kahvijuoma tehoaa piristävästi hevosiin, mutta sen käyttö tunnetaan paremmin ulostava rohtona. Ummetus ja ähky tiloissa kahvi on osana " salaista" reseptiä, jossa ummetus ja ähky hevosta hoidetaan.

Erään salaisen perinnetieto reseptin saa luontoäidinhevosilta hätätapauksessa.

Kahvipavuista voidaan laboratorio-olosuhteissa eristää muutamia aines osia,jotka sitten toimivat voimakkaasti rauhoittavana rohtona. Niitä aineita omaa vain ell:t.

 

 

                                    *************************

 

KAMOMILLA: (Matricaria recutita)

(Kamomilla saunio) 

Rohtona kamomilla luetaan "laajakirjoisesti" vaikuttaviin rohtokasveihin. Sitä on käytetty jo antiikin ajoista lähtien paljolti "äitien ja lapsien rohtona". Edelleenkin sitä käytetään paljon yleisrohtona  suolisto- ja vatsakipuihin sekä unihäiriöihin. Rohtona käytetään kukkamykeröitä. Kamomilla ehkäisee tulehduksia mahan limakalvoilla ja lievittää kipuja. Sisäisesti sen tärkein käyttöalue onkin mahakatarrin ja muiden vatsan kouristusten ja tulehdusten hoito. Laukaisee sileitä vatsa lihaksia. Kamomillan eteerinen öljy sisältää mm. matrisiinia, joka tislauksen yhteydessä muuttuu siniseksi kamatsuleeniksi. Kamatsuleeni vaikuttaa tulehduksia ehkäisevästi ja parantaa vahingoittuneita kudoksia. Jotta kamomillan kukkamykeröt kelpuutettaisiin rohdokseksi, niiden tulee sisältää vähintään 0,4% haihtuvaa öljyä.

Kamomillassa on myös salisyylihappoa, jolla on kuumetta alentava, kipuja lievittävä ja hien eritystä edistävä vaikutus. Apigeniini-glykosidi laukaisee kouristuksia. Ulkoisesti kasvia käytetään kääreinä, kylpyinä ja voiteina ihon ja limakalvojen ärsytys- ja tulehdustiloihin kuten haavoihin, ihotulehduksiin, auringonpolttamalle iholle ja hyönteisten puremiin ja ihon kutinaan.Kamomillahaude sopii silmätulehdusten hoitoon ja väsyneiden silmien virkistämiseen. Hengitysteiden tulehdusten hoitoon voi käyttää kamomillateetä tai kamomillan eteeristä öljyä höyryhengitettynä. Suuvetenä kamomilla parantaa ientulehduksia ja suuontelon tulehduksia. Kamomilla lievittää rauhatonta oloa.

Kosmeettisissa valmisteissa kamomilla puhdistaa, kirkastaa ja rauhoittaa herkkää ihoa. Pesuvesiin ja, kurlausvesiin, kylpyihin, silmähauteisiin. Turkin huuhtelu kamomillavedellä  pesun jälkeen sopii erityisesti vaalealle ja kimolle, sillä se kirkastaa karvaa.

Kamomillan rohtovaikutukset ulottuvat myös toisiin kasveihin. Sen katsotaan suojelevan lähellä kasvavia kasveja sairauksilta. Heikkoja ja sairaita kasveja voidaan vahvistaa kamomillateellä. Kamomilla kuuluu biodynaamisen viljelyn tärkeisiin preparaattikasveihin.

Annostus n. 10g vrk

 

                                **********************************

 

KAMFERI: (cinnamonum camphora)
 

Laakeripuu kasveihin kuuluva lääkekasvi.

Rohtona käytetään lehtiä, puuta ja eteerisiä öljyjä. Apteekkirohdos. vaikuttavia aineita mm: kamferiöljy, kineoli, safroli. Aivorunkoa ja verenkiertoa virkistävä rohdos, jota on perinteisesti käytetty ns kamferitippoina stimuloimaan hengitystä ja sydäntä. Ulkoisesti voidaan käyttää nyrjähdyksiin, kihtiin, reumaan, jopa hammassärkyyn. Lievittää kipua ja kouristuksia,epilepsiakohtauksia, ripulia ja hysteriaa.

Suuret määrät aiheuttaa huonovointisuutta, sekavuutta, päänsärkyä, hallusinaatioita=myrkytysoireet!

Kamferi imeytyy ihon läpi, joten ulkoisessa käytössä oltava yhtä varovainen kuin sisäisessäkin.

 

                                ***********************************

 

KANELI: (Cinnamonun verum)

 

 

 

 

KANERVA: (Calluna vulgaris)kasveja_kes2_104.jpg

 

Hevoslääkinnässä käytetään kukkaa tai koko kasvia juuria lukuunottamatta.

 

Sisältää mm. arbutiinia, hydrokinonia, parkkiaineita, ursolihappoa, sitruunahappoa, hartsia ja flavonoideja, saponiinia, karoteeinia, piihappoa.

Lievästi rauhoittava, limakalvoja supistava vaikutus, antiseptinen, munuaisvaivoihin, reumatismin ym. lihas- ja nivelvaivoihin.Kanervassa on antiseptisiä aineita,minkä vuoksi sitä käytettiin jo antiikin aikoina välineidenkin puhdistukseen.Myös vanha perinnetieto kertoo,että eläinsuojat, tallit ym. piti harjata väliajoin kanervaluudalla, jotta loiset, eliöt ynm saatiin kuriin. Kanervaa on käytetty myös rehun jatkeena huonoina heinä vuosina. Olisi oiva lisä nykypäivien huonojen heinäsatojen yhteyteen.

Kanerva on rauhoittava kasvi, joten sopii hevosille,jotka ovat vaikeasti äsiteltäviä,liian virkeitä, hermostuneita tms. Se lisää virtsan eritystä, puhdistaa munuaisia. Parkkiaine pitoisuutensa vuoksi toimii ripulilääkkeenäkin.

Kanervaa voi antaa kohottamaan hevosen yleiskuntoa. Kanerva öljyä voidaan käyttää ihon haavoihin ja hyönteisten aiheuttamiin näppylöihin,palovammoihin ynm.

                Kanervaöljy:

         10 g tuoreita kanervan kukkia

         5 dl ruokaöljyä

Ainekset laitetaan lasipurkkiin,jääkaappiin pariksi viikoksi, jonka jälkeen siivilöidään seos. Hierotaan sitten iholle tarpeen tullen. Sopii herkkäihoiselle. Säilytetään viileässä. 

 

                                  ********************************

 

KARHUNLAUKKA:

 

KARPALO: (Vaccinium oxycoccos ja V.microcarpum)

Suomessa tavataan kahta lajia,Isokarpalo ja Pikkukarpalo.Ne kasvavat vetisillä soilla.

Rohtona käytetään marjoja ja lehtiä.

Vaikuttavat aineet mm:C-vitamiini,arbutiini,pektiini,orgaaniset hapot,karvasaineet,vakkiini,glykosidit,sokerit,mangaani.

Käytetään antibioottihoitojen tukimuotona sekä sulfahoitojen kanssa.Kuumetaudeissa,virtsatietaudeissa,sieni-,hiiva ynm mikrobien häätöön.

Annostuksessa ei vaaraa yli ruokintaan.Yli ruokinnalla laksatiiviset oireet.Jos hevosella on verenohennusläke(esim sydän sairaus) tulee karpalon annostelusta puhua ell ja fytoterapeutin kanssa.Karpalo ohentaa verta.

 

                                  ********************************

 

KARVIAINEN:kasveja_kes2_091.jpg
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                            **************************************

 

 

KATAJA: (Juniperus communis)kataja

Sypressi kasveihin kuuluva perin suomalainen puulaji.Pylväskataja on rauhoitettu!CULPEPER totesi 1600-luvulla,ettei ollut vaivaa,johon kataja ei olisi tehonnut.KNEIPPIN katajanmarja kuuri on ollut suosittu "veren puhdistushoito":ensimmäisenä päivänä pureskellaan 4 marjaa,toisena viisi,kolmantena kuusi jne ja 15.päivänä aletaan hoito takaperin kunnes ollaan taas neljässä marjassa.Hoito kestää siis 30vrk.

Rohtona käytetään marjoja,kuorta,versoja,eteeristä öljyä.

Vaikuttavat aineet ovat mm:karvasaineet,orgaaniset hapot,pektiini,parkkiaineet,kasvikumi,flavonoidit,hartsi, mannaani,ksylaani,vahat.

Lisäävät virtsan eritystä,lievittää kipuja nivelistössä ja lihaksistossa.Hoitaa suolistoa antiseptisesti ja parantaa tulehduksia.

Katajan neulasia laitettiin ennen hevosten ruokaan keitettyinä poistamaan myös sisäloisia.

Katajaa poltettiin ja sen savulla desinfioitiin talli ynm rakennukset,myös ihmisasunnot.

Katajansavu karkoittaa hyönteisiä ja pistäviä ötököitä. 

 

                                     ******************************

 

 

 

KAURA: (Avena sativa)kasveja_kes2_066.jpg

 

Kaura on rehukasvi, kun siitä käytetään siemen osa. Rohdoksellisessa käytössä käytetään kauranversoa. kts.Kauranverso

Sisältää vesiliukoista betaglukaani kuitua, joka muodostaa veden kanssa hyytelömäisen yhdisteen. Tämä yhdiste sitten sitoo itseensä ja poistaa kolesterolin muodostumiseen tarvittavia aineita. Kaura on myös erityisen tärkeä hyvien rasvahappojen ( linolihappo ja alfalinoleenihappo ) lähde ja lisää siten GLA:n tuotantoa ja edullista hormonitoimintaa. Betaklugaani säätelee veren glukoosi- ja insuliinitasoa, joten se sopii erinomaisesti diabeetikoille. Kauran sisältämä tärkkelys sisältää limakalvoja suojaavaa lima-ainetta, joka suojaa mahan limakalvoja. Kauran sisältämä glukoginini proteiini tekee siitä vegetaristeille tärkeän proteiinin lähteen. Lisäksi se sisältää rautaa, sinkkiä, kaliumia, magnesiumia, piitä, fenoleja ja flavonoideja. B, A ja E vitamiinia sekä karotinoideja, piitä, entsyymejä ja arginia.

Kauran uskotaan pystyvän estämään sydän- ja verisuonitauteja ja syöpää. Sen katsotaan vahvistavan hermostoa, yleiskuntoa, diabetesta, reumaa, alentavan verenpainetta ja reumaattisia kipuja, auttavan unettomuuteen, hermostuneisuuteen sekä vahvistavan maksaa ja kilpirauhasia. Kauran leseet ovat kaksi kertaa niin tehokkaita alentamaan kolesterolia kuin kaurajauhot. Kauran jyvä säilyy hyvin, mutta kuorittuna sen rasvahapot alkavat välittömästi hapettua. Tämä voidaan estää lämpökäsittelyllä

 

                                      ********************************

KAURANVERSO:

Vaikuttavat aineet mm:saponiinit,tärkkelys,sokerit,valkuaisaineet,rasvat,trigonelliini,pektiini(korressa),

piioksidi,karoteeni,B-,K-,E-vitamiinit,

rauta,koboltti,mangaani,sinkki,alumiini,kalsium,fosfori,boori ja jodi.

Rauhoittaa,hermostollisiin sairauksiin.Mahahaavoissa käytetään,ihosairauksien hoitoon sekä reumatyyppisissä kiputiloissa.Ihanteellinen kilpahevoselle joka kärsii stressistä johtuvaa vatsahaavaa.

                                           **************************
 

 

 

KEHÄKUKKA: (Calendula officinalis)

Lähes tuoksuton ja mauton kasvi,joka tekee sen syöttämisen helpoksi hevosille. 

Sisältää mm. triterpeenit, kalendulosiidit, flavonoidit, karotenoidit, eteerisiä öljyjä ja sapoliineja.Mitä oranssisempi kukka on,sitä enemmän siinä on karoteenia. Piristää sapen eritystä, parantaa haavoja, uudistaa solukkoa, rauhoittaa ja poistaa epäpuhtauksia. Se on hyvä syvien haavojen ja ihottumien lääke jolloin tarvitaan paljon uutta kudosta. Käytetään myös syöpälääkkeenä, maksa-ja sappivaivoihin sekä sydäntautien hoitoon.Antibakteerinen.

Annostus n.15-20g vrk

 

                                          *****************************

 

KELTASAURAMO: 

 

                                           *****************************

 

 

KETO-ORVOKKI: (Viola tricolor) kasveja_kes2_037.jpg

 

Keto-orvokki tunnettiin jo antiikin ajoilta asti.Sen käytöstä löytyy kesiajalta tietoa.Vanha kasvi.Legendan mukaan keto-orvokki oli aiemmin huumaavan tuoksuinen ja kun ihmiset keräsivät sitä viljapelloilta,he tallasivat säälimättä arvokasta viljamaata.Kukka rukoili jumalalta,että tämä ottaisi tuoksun pois kukasta,ja näin olen Jumala olisi vaihtanut kukan tuoksun Pyhän kolminaisuuden väreihin.

 

Rohtona käytetään kukkivaa kasvia.

 

Vaikuttavia aineita ovat mm:saponiinit,flavonoidit,salisyylihappojohdokset,lima.aineet,parkkiaineet,karvasaineet ja eteeriset öljyt.

Lisää virtsan-,maidon-,hien- ja limaneritystä.Käytetään yskän hoidossa limaa irroittavan ominaisuutensa vuoksi.Reuma ja nivel kivuissa.Parantaa ihottumia ja haavoja,rauhoittaa ihoa ja poistaa kutinaa.

Puhdistaa erityselimiä.

 

                                           *********************************

KIVIKKOALVEJUURI:(Dryopteris filix-mas) 

Monivuotinen saniainen.Ikivanha matolääke,jota käytetty euroopan maissa jo vuodelta 1700.Tieteellisesti nimi filix-mas tarkoittaa miespuolista saniaista.

Rohtona käytetään juurakkoa ja lehtiruotien tyviä,jotka ovat MYRKYLLISIÄ!.vaikuttavat aineet ovat mm:flavaspidihappo,para-aspidiini,filikshappo,eteerinen öljy,parkkiaineet,karvasaineet ja öljy.Käytetty kansanlääkinnässä todella pitkään lapamadon eli leveän heisimadon häätöön.Ehkäisee myös virusten kasvua.

KASVIA EI SUOSITELLA KÄYTETTÄVÄKSI "OMIN PÄIN" SILLÄ LAJI ON MYRKYLLINEN VÄÄRIN KÄYTETTYNÄ.SUURET ANNOKSET VOIVAT AIHEUTTAA SOKEUTUMISEN JA KUOLEMAN.

 

KOIRUOHO: (Artemisia absinthium),

Koimaruna, maliheinä, maruna, surumaruna.

Koiruoho on yksi kaikkein vanhimpia rohtokasveja: sitä on suositeltu mm. hormoonihäiriöihin, ruokahaluttomuuteen ja suolistoloisten häätämiseen. Nykyisin sen käyttöalueita ovat ruokahaluttomuus sekä mahanesteiden ja sapen erityksen lisääminen. Rohdoksi kerätään kukinta-aikaisia lehtiä ja versojen kärkiä. Koiruohon haihtuva öljy sisältää pääkomponentteina isotujonia ja tujolia sekä karvasaineita, joista eniten absintiinia ja artabsiinia. Juuri karvasaineilla on ruokahalua ja ruuansulatusta edistävä vaikutus, ja niistä johtuu kasvin erittäin karvas maku. Haihtuvassa öljyssä on myös fellandreenia ja kadineenia. Koiruohon sisältämillä atsuleeneilla on tulehduksia ehkäisevä vaikutus. Tujoni puolestaan ehkäisee ilmavaivoja, toimii matolääkkeenä ja edistää kuukautisten alkamista. Tujonin vaikutus on myös abortoiva, ja koiruohoa onkin käytetty sikiönlähdetyksessä. 

Rohdokseksi myytävän koiruohon tulee sisältää eteeristä öljyä vähintään 0,3%, ja karvasainearvon tulee olla vähintään 15000. Jälkimmäinen tarkoittaa sitä, että vielä laimennoksessa 1:15000 on oltava todettavissa karvas maku. Koiruoho kuuluu lääkeluettelon kasveihin, ja rohdosten valmistus tapahtuu lääketehtaissa.

 

                                      *******************************

 

 

tämän kevään ensimmäiset koivunlehdet

KOIVU: (Betula spp.

 Suomessa kasvaa kolme koivulajia,Rauduskoivu,Hieskoivu ja Vaivaiskoivu.Lapissa kasvaa vielä hieskoivua muistuttavaTunturikoivu.

Koivu antaa kaikkensa hevosten hoitoon.Rungon,kuoren,lehdet ja mahlan.

Rohtona käytetään lehtiä,tuhkaa,mahlaa ja tuohta.

Vaikuttavia aineita mm:flavonoidit,eteeriset öljyt,parkkiaineet,C-vitamiini,fenolikarbonihappo,hartsit,karvasaineet.

Koivu edistää virtsan-,hien- ja sapen eritystä sekä alentaa verenpainetta(Rauhoittaa).Eteerinen öljy vaikuttaa antiseptisesti ja supistavasti.Munuais-ja rakkovaivoihin.Nivel ja luusto vaivoihin.oivuntervavoidetta käytetään ihohaavoihin.Mahlaa äytetään virkistykseen/piristykseen.

Koivuntuhkaa käytetään ripuliin,katarriin,syövänhoitoon.

Koivunlehtiä voidaan hauduttaa lämpimässä vedessä ja huuhdella sillä hevonen,jolla mm ihokutinaa tms ihovaivaa.Jättää myös raikkaan tuoksun.(helppoa on mm hauduttaa vihta kuumassa vedessä ja sillä sitten hieroa ja vhtoa hevonen hellästi)

Koivunlehtiä voit pakastaa ja kuivata.Vihtoja voit antaa talvella syötäväksi.

 

 

                                    ***********************************

 

KONNANTATAR:

 

                                   ********************************

 

 

KULTAPIISKU: (Solidago virgaurea)  kultapiisku

 

Käytetään yleisimmin reuman hoitoon sekä muiden nivel tulehdusten hoitoon. Myös hyödyllinen munuaisten ja hengitysteiden hoidossa.

Kultapiisku on vanha virtsatierohto.Nykyään puhutaan voimakkaasta nesteenpoistajasta. Jo keskiajalla kasvi oli lääkekäytössä ja uudestaan sitä alettiin käyttää 1800-luvulla. Nestettä poistavan ominaisuutensa vuoksi sekä lääkärit että kansanparantajat ovat käyttäneet sitä munuais- ja virtsatietulehduksiin, reuman ja nivelsairauksien hoitoon sekä laskemaan lievästi verenpainetta. Vaikutus perustuu kasvin sisältämiin saponiineihin, jotka edistävät munuaisten toimintaa ja lisäävät siten virtsan määrää ja kuona-aineiden poistumista.

Myös flavonoideilla (kversetiinillä ja rutiinilla) on virtsaneritystä lisäävä ominaisuus. Eteerisellä öljyllä, saponiineilla ja flavonoideilla on kaikilla tulehduksia ehkäiseviä vaikutuksia. Saponiinit edistävät myös liman irtoamista, mistä syystä kultapiiskua käytetään kroonisten keuhkoinfektioiden hoitoon. Kasvi sisältää runsaasti parkkiaineita, jotka vaikuttavat ripulia parantavasti. Uusimpien tutkimusten mukaan kultapiiskun vesiliukoisilla polysakkarideilla on ollut hiirillä tehdyissä kokeissa kasvainten kasvua estävä vaikutus, joka toimii immuunipuolustusjärjestelmän kautta. Kultapiisku vaikuttaa ehkäisevästi myös sienten ja kasvainten kasvuun. Rohtona käytetään kukkivia versonlatvoja. Myös kanadanpiiskua voi käyttää rohdoksena.Kultapiiskusta voidaan tehdä ulkoiseen hoitoon erilaisa hoitovesiä,joissa mm hevonen voi seistä.Esim sieni ja haavahoidot.

Varoitukset

Kultapiiskua suositellaan vain lyhytaikaiseen käyttöön; liiallisesti käytettynä se on myrkyllistä.  Jos kärsii sydämen vajaatoiminnasta, kasvi ei sovi turvotusta poistavaksi rohdoksi. Kultapiiskun siitepöly voi aiheuttaa oireita siitepölyallergikoille. Lampaille kultapiiskun on havaittu aiheuttaneen myrkytysoireita.

Annostus n. 30g vrk

 

                                ********************************

 

KORIANTERI:(Coriandrum sativum)

 

Vanha maustekasvi, eikä sen luonnonvaraista muotoa tunneta.Yksivuotinen sarjakukkaiskasvi, jonka lehdet ja hedelmät tuoksuvat luteelle(kreikan koris=lude)Rohtona käytetään siemeniä ja niistä saatavaa eteeristä öljyä.vaikuttavat aineet mm:sitronelolli,koriandoli,kahvihappo,sokerit,öljy,valkuaisaineet,steriini.

edistää ruoansulatusta, lievittää maha-ja suolinesteiden tuottoa,lievittää ilmavaivoja,kouristuksia ja karkoittaa matoja.Antiseptinen.

Saattaa aiheuttaa allergiaa. 

 

                               ********************************

 

KURKUMA: (Curcuma longa;Zingiberaceae)

Sitverinjuuri eli keltajuuri.Kookas ruohokasvi,jolla oranssin väriset mukulat.Kasvi on kotoisin Kaakkois-Aasiasta.

Rohtona käytetään juurta.

Vaikuttavia aineita mm:kurkumiini,eteerinen öljy.

Kiihottavat mahanesteiden ja sapen eritystä.Juurta käytetäänkin ruoansulatusta vahvistamaan,maksa-ja sappivaivojen hoitoon.Se on antibakteerinen ja ehkäisee tulehduksia.Voidaan käyttää myös lievään värjäykseen,mikäli halutaan korostaa esim punarautiaan hevosen väriä.

 

                                     *******************************

 

 

KURKKUYRTTI: (Borago officinalis) 

Eli purasruoho,yksivuotinen lemmikkikasvi.Rohtona käytetään kukat ja lehdet.Vaikuttavat aineet:eteeriset öljyt,tanniinit,mineraalihapot,parkkiaineet,lima-aineet,allantoiniini.

Lisää hien ja virtsaneritystä,munuais- ja rakkovaivoihin,ihoallergioihin,verisuonitautien ja sydäntautien tukihoitoihin.Piristää ja virkistää.

Kurkkuyrtin versoissa olevalla pyrrolitsidiinilla saattaa olla haitallisia vaikutuksia suurina määrinä nautittuna.

 

                                    *********************************

 

KISSANMINTTU: (Nepeta cataria;Lamiaceae)

 

 

KUMINA: (Carum carvi)

Vanha rohtokasvi.

Sisältää mm:eteerisiä öljyjä,proteiinia,hiilihydraattia,flavonoideja,limoneenia,terpeeniä.

Rohtona käytetään siemeniä,lehtiä ja juurta.

Estää mikrobien kasvua,laukaisee lihaskouristuksia,lisää mahanesteiden eritystä,ilmavaivoihin,puhku ja ähkytiloihin.Samat käyttötarkoitukset kuin fenkolilla,aniksella. Myös annostus samanlainen.

 

 

                                          *****************************

 

 

kasveja kev�t 2009 +remppa 077

KUUSI:(Picea abies;Pinaceae) 

Rohtona käytetään nuoria vuosikasvaimia"kerkkiä",havuja ja eteerisiä öljyjä.

Vaikuttavat aineet mm:pikeiini,C-vitamiini,orgaaniset hapot,pimariinihappoja,juroreseenia.

Irroittaa limaa,avaa hengitysteitä,helpottaa nivel ja luustokivuissa.Virkistää,vahvistaa,elvyttää,lisää virtsan eritystä.Kerkkiä käytetään yskään ja keuhkosairauksiin.Myös loishäätöön.Desinfioiva kasvi.

Kuusesta saatava pihka parantaa haavat,irroittaa tikut ja roskat haavasta,sillä siinä on ns "vetävä" ominaisuus.

Hyvä suun haavaumien hoitoon ja loishäätöön. Sädemädänhoitoon. 

 

kasveja kev�t 2009 +remppa 068 kuva; kuusenkerkkiä

 

 

                                *********************************

 

KYLÄKELLUKKA:

 

                               ********************************* 

 

KYLÄKURJENPOLVI:

 

                              *******************************

 

KYNTELIT:(Satureja sp.) 

Käytetään yleisimmin erilaisiin maha-oireisiin mm. laukaisee kouristuksia, vähentää kaasun muodostumista ja rauhoittaa suolistoa. Myös sen käyttö sisäisesti vahvistavana ja ulkoisesti tulehduksia torjuvana on vanhastaan tuttu.

Antiikin ajoilla sitä käytettiin lemmenlääkkeenä, mahdollinen vaikutus myös kiiman vahvistamiseen.

 

 

 

...................................................................................................................................

 L)

 

 

LAKRITSI: (Glycerrbiza glabra)

Tämä on ehdoton suosikkini myös makupalana (niin itselleni kuin hevosillekin). Vanhan kansankeskuudessa toimiva rohdoskasvi. Toimii limaa irrottavana, yskän hillitsijänä, tulehduksia estävänä, syövän ehkäisyssä nykyään käytetty (flavonoidien merkitys). Lakritsin triterpeenit muuttuvat aineenvaihdunnassa molekyyleiksi, jolla samanlainen vaikutus kuin kortisonilla. Käytetään myös vatsahaavan hoidossa/ koliikissa. Suojaa limakalvoja ärsytystiloilta mm. ripulissa. Taattu herkku hevosten mielestä. Eräs vanha hevosenikin söi pahviaskinkin aina, ehkä askissakin oli niin hyvä tuoksu.Muista,että rohdosmielessä laksitsia käytetään eri muodoissa.Alkuperäinen,kaiken lakritsituotteiden raaka-aine on lakritsijuuri,joka toimii hevosilla hyvin suolisto- ja hengitystievaivoissa.Niin sanottu "makupala" tarkoittaa meille ihmisille tuttua lakupalaa,karkkia.Osta mieluiten sokeritonta luonnon lakua,jos tahdot helliä hevostasi namupaloilla.

 

 

                                  **********************************

 

 

 

 

LAVENTELI: (Lavandula angustifolia)kasveja_kes2_035.jpg

 

Rohdoksi kerätään kukkia ja kukkivia versonlatvoja. Vaikuttavana aineena on kasvin sisältämä eteerinen öljy, jonka tärkein yhdiste on linalyyliasetaatti. Laventeli rentouttaa, alentaa verenpainetta ja laukaisee kouristuksia. Tuoreesta tai kuivatusta kasvista tehtyä teetä voi nauttia sisäisesti rauhoittavana rohtona unettomuuteen, sydämentykytykseen ja päänsärkyyn (väitetään, että laventelipelloilla työskentelevät ihmiset eivät koskaan pode päänsärkyä) sekä ruuansulatusvaivoihin. Samoin vaikuttaa kylpyveteen lisätty eteerinen öljy. Laventelilla on myös virtsaneritystä lisäävä vaikutus. Eteerinen öljy tappaa bakteereita, ehkäisee ihotulehduksia ja edistää haavojen arpeutumista; se on ulkoisesti hyvä rohto pieniin palovammoihin, auringonpolttamiin, haavoihin ja hyönteisten pistoihin. Laventeli lisää ulkoisesti käytettynä myös pintaverenkiertoa. Laventelispriitä (laventeliöljyn ja alkoholin seosta) on perinteisesti käytetty voiteena noidannuoleen ja reumaattisiin kipuihin. Kukista tehtyä keitettä käytetään mm. mustelmien ja turvotusten hoitoon.

Kotioloissa laventelia käytetään paljolti eteerisen öljyn muodossa, jolloin siitä voi tehdä kylpyjä, kääreitä, ihoöljyjä tai sitä voi käyttää tuoksulampuissa ja höyrystimissä. Muista eteeristä öljyistä poiketen laventeliöljyä voi myös levittää pienille ihoalueille (esim. hyönteisten pistoihin) laimentamattomana. Eteeristä öljyä ei saa nauttia sisäisesti.

 

 

                                       *******************************

 

LEHMUS:(Tilia cordata)

Suomessa luonnonvaraisena kasvava puu, joka yleensä löytyy lehdoista.Lehmus on pihlajan ohella yksi indogermaanisten kansojen pyhistä puista.

Rohtona käytetään kukkia.

Vaikuttavia aineita ovat mm:farnesoli,euganoli,linalooli,saponiinit,parkkiaineet.Hiostava,diureettinen,ruokahalulää-

ke,kouristuslääke,rauhoittava.Reumaan,iskias,verenpaineeseen,munuaisvaivoihin.

Huom!hevoset siis käyttävät lehmuksesta KUKAT rohdoskäyttöön.

                                      ***********************************

 

 

LEPPÄ:(Alnus spp.)kasvit_kes_2009_069.jpg

Suomessa leppä on yleinen.Harmaaleppä ja Tervaleppä ovat lajit joita löytyy.

Vaikka vanhakansa on tuntenut lepän parantavana,taikavoimia omaavana kasvina,sitä ei nykyisin löydy yrttikirjoista.

Lönnrot hehotti antamaan leppää karjalle,koska se oli ravitsevampaa kuin koivu.

Lepästä käytetään rohdoskäyttöön kuori,lehdet ja kävyt.

Sisältävät mm:tanniinia,flavonoideja,erilaisia happoyhdisteitä,parkkiaineet,kofeiinia ja kvertseeniä.

Käytetään vatsavaivoihin(ripuliin,suolitulehduksiin..)Nuoria lehtiä voi käyttää veren tyrehdyttämiseen.

Annostus:n 50g kuivattua lehteä/vrk aikuiselle hevoselle.

 

                                        **************************** 

 

LEHTOSINILATVA ja KELLOSINILATVA: (Polemonium ja P.acutiflorum)

Luonnonvarainen,monivuotinen ruohokasvi.usein käytetään koristekasvina.Tyypillinen viljelykarkulainen.

Rohtona käytetään lähinnä juurta.

Vaikuttavat aineet mm:saponiinit,tanniinit ja hartsi.

Rauhoittava rohto.Venäjällä sen vaikutuksen on todettu olevan 8-10 krt voimakkaampi kuin esim Rohtovirmanjuurella(valeriana)Suomalaista perinnetietoa Sinilatvan käytöstä on todella vähän,ei juurikaan.Keski- Euroopassa kasvia on käytetty kupan ja raivotaudin hoidossa.

Huomioitava voimakas rauhoittamisen vaikutus!! Haittavaikutuksia ei kuitenkaan mm Euroopassa tunneta.

                                  ************************************

 

LESKENLEHTI: (Tussilago farfara) 

 

 

                                   *********************************

LIPERI eli LIPSTIKKA: (Levisticum officinale)

yksi Suomen suosituimpia lääkekasveja. Rohtona käytetään liperin juuria ja lehtiä. Niissä on haihtuvaa öljyä, joka sisältää kasville tyypillisen tuoksun antavaa n-butyyliftalidia. Kumariini ja umbelliferoni vaikuttavat virtsaneritystä lisäävästi sekä kouristuksia laukaisevasti. Liperin siementen pureskelu auttaa ruuansulatus- ja ilmavaivoihin. Liperi vaikuttaa myös ruokahalua parantavasti ja yskänärsytystä vähentävästi.

Eläimillä liperiä on käytetty rohtona ajettumiin ja utareiden hoitoon. Sitä myös syötettiin lehmille parantamaan maidon makua ja hidastamaan sen happanemista.

edistää tammojen maidon tuloa ja helpottaa kiimahäiriöissä.

                                  ***************************** 

 

 

LUTUKKA: (Capsella bursa-pastoris) kasveja_kes2_082.jpg

 

Ristikukkaiskasvi.Bursa-pastoris(=paimenen pussi)

Suomessa melko huonosti tunnetaan tämä kasvi.Kasvaa karuilla mailla,joutomailla,teidenvarsilla,kasvimailla.

Kasvista käytetään kukkiva verso.

Sisältää mm:parkkiaineita,histamiinia,orgaanisia happoja,kaliumia,K-vitamiinia ja muita vitamiineja.Ravitsee hevosta hyvin ns lisärehuna.

Tyrehdyttää verenvuotoja,myönteisiä vaikutteita maksan toimintaan,ripuliin,tiineiden ja synnyttävien yrtti.Se vahvistaa kohdun lihasjänteyttä,nopeuttaa synnytystä ja siitä palautumista,"synnytysyrtti seokseen" lisätään vadelman lehtiä.

Leikkauksessa ollutta hevosta voi lääkitä lutukalla,piharatamolla ja pihatähtimöllä.

Annostus:n.50g aikuiselle hevoselle kuivia yrttejä.Kuivatus heikentää Lutukan tehoja,Pyritään siis antamaan tuoreena.

 

                                     ***************************

 

M)

 MAAHUMALA:(Glechoma hederaceaknny_kuvia_4_025.jpg

Rohdoksena käytetään kasvin kukkivia versonlatvoja. Keskiajalla Pyhä Hildegard suositteli maahumalaa yskän ja haavojen hoitoon. Kasvilla onkin yskää lievittävä ja limaa irrottava vaikutus, joka perustuu lähinnä marrubiini-karvasaineeseen. Sitä käytetään rohdoksi flunssan ja astman ärsyttämien keuhkoputkien hoitoon.Soveltuu mm puhkurin hoitoon. Maahumalan karvasaineilla on ruokahalua ja ruuansulatusta parantava vaikutus tukee siis esim mahahaava hevosen hoitoa. Piristävä. Kasvin keitteeseen kastetulla kääreellä voidaan hoitaa haavoja ja mustelmia.Aromaattinen tuoksu houkuttaa hevosia syömään usein tätä rohtokasvia.Maahumala sisältää eteerisiä öljyjä joista mm pikamfoni on suurina määrinä haitallinen.Aiheuttaa mm voimakasta ripulia. Hevosen ihoa voidaan hieroa maahumalalla, se hillitsee lentävien ötököiden aiheuttamaa kutinaa ja ärsytystä. Hyvä kasvi kasvattaa itse, leviää nopeasti sekä erittäin hyvä talvensietokyky. Viihtyy ravinteikkaassa  maassa.

 

 

 

                                       ****************************************

MAARIANOHDAKE:(Silybum marianum)

Kasvi kasvaa luonnonvaraisena Keski-ja Länsi Euroopassa.Kasvia on myös viljelty syötävien lehtien vuoksi muissa maapallon osissa.

Rohtona käytetään siemeniä ja versoja.

Vaikuttavat aineet mm:eteerinen öljy,tyramiini,histamiini,karvasaineet,silymariini,fumaarihappo.

Maarianohdake voimistaa vatsan toimintaa ja edistää sapen eritystä.Silymariini vähentää lähinnä maksassa rasvojen hapettumista.Toimii siis loistavasti vanhoilla ja sairailla hevosilla,lääkeuurien jälkeisenä hoitona,kaviokuumehevosilla,aineenvaihduntasairauksien hoidossa ynm.

On käytetty myös malarialääkkeenä.

mm Hilary Self englannista kertoo oppaissan,kuinka maarianohdake sisältää kymmenertaisia määriä antioksidantteja e vitamiinia verraten muihin rohtokasveihin,hän pitää sitä yhtenä tärkeinpinä kasvina maksasairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.

 

                              ***********************************

 

MAARIANVERIJUURI: (Agrimonia eupatoria;Rosaceae) 

Suomessa kasvi kasvaa vain Ahvenanmaalla ja lounais saaristossa.Saksassa sitä kutsutaan "kuninkaan yrtiksi".Kreikankielisen nimen on oletettu viittaavan kasvin kykyä poistaa kaihia. CULPEPER totesi 1600 luvulla,että kasvilla olisi hämmästyttävä teho vetää ihosta pois neulaset ja tikut.

Rohtona käytetään kukkivaa versoa.

Vaikuttavat aineet mm:eteerinen öljy,karvas-ja parkkiaineet,lima-aineet ja hartsi.

Supistaa limakalvoja,estää tulehduksia,lisää sapen eritystä,ripulin ja vatsavaivojen hoitoon,limakalvojen tulehduksiin.Käytetään elinten puhdistuskuureissa.

Hyvä vanhalle ja sairaalle hevoselle.

 

                                        *****************************

 

 

MAITOHORSMA: (Epilobium angustifolium)karjalan_matka_011.jpg

Koko suomessa yleinen teiden varsilla kasvava kasvi.

Rohtona käytetään lehtiä,kukkia ja juurta.

Vaikuttavia aineita ovat mm:triterpeenihapot,gallotanniini,parkkiaineet,lima-aineet,c-vitamiini ja eteerinen öljy.

Supistaa limakalvoja,puhdistaa haavoja ja tyrehdyttää verenvuotoja.Eläinkokeissa maitohorsmauutteen on todettu vähentävän prostaglandiinien vapautumista ja tulehdusreaktion voimakkuutta.

Vatsatauteihin, suolistokatarriin,astmaan,yskään,suun ja nielun tulehduksiin esim varsoilla.

Maitohorsmaa käytetään lisäämään maidon tuotantoa.Maitohorsman juurakkoa käytetään kahvin tapaan hätärohtona ummetus tiloissa.

Haittavaikutuksia kasvin käytössä ei tunneta.Ethän kerää ojista,teiden varsilta!

 

                                      *********************************

 

MALI :eli KOIRUHO: kts.Koiruoho

 

                                     ********************************

MANSIKAT:(Fragaria sp.)

Marjakasvi.Yleisimmin käytetty laji on Ahomansikka=fragaria vesca sekä Puutarhamansikka=fragaria x ananassa.

Vaikuttavia aineita mm:c-vitamiini,karotenoidit,sokeri,rauta,mangaani,kupari,pektiini,kasvilima,flavonoidit,kivennäis-

suolat.Vahvistava,supistava,nestettä poistava,keripukin hoidossa,ulostuslääkkeenä,reumaattisissa vaivoissa,munuaisvaivoissa,rauhoittava.

Mansikanlehdistä saa maukasta vatsaa rauhoittavaa teetä niin hevosille kuin hevosihmisille.

 

                                      ***************************************

MARJA-ARONIA

Aronia tai marja-aronia ( eng. chokeberry), kuten sitä Suomessa nykyisin kutsutaan ei ole kovin tunnettu terveyskasvi länsimaissa USA:ta, Kanadaa ja Tanskaa lukuun ottamatta, mutta Itä-Euroopan maissa ja varsinkin Venäjällä ja Puolassa aroniaa on käytetty luonnonparannuskeinona jo vuosikymmeniä

USA:ssa aroniamehu on noussut terveysjuomaksi nro 1 antioksidanttisten ominaisuuksiensa vuoksi. Venäjällä aroniaa myydään myös tabletiksi puristettuna sekä kuten muissakin Itä-Euroopan maissa kuivattua marjaa myydään yleisesti yrttiteenä. Suurimmat aroniaviljelmät Venäjällä ovat Altain ja Leningradin seuduilla. Viljely on lisääntymässä myös läntisissä maissa, USA:ssa, Kanadassa, Saksassa ja Tanskassa.

Aronia sisältää suuria määriä polyfenoleja ja antosyanideja, joilla kasvi puolustautuu sienitauteja, bakteereja ja solujen hapettumista vastaan. Rasvahappojen oksidoituminen verisuonien seinämiin on yleensä sydän- ja verisuonitautien taustalla. Syöpäsairaudet syntyvät myös usein solujen myrkyttymisen ja oksidoitumisen seurauksena.

Kivennäis- ja hivenaineita on aroniassa erittäin runsaasti esimerkiksi: magnesiumia, rautaa, molybdeniä, mangaania, kuparia, booria ja jodia.

sisältää:

Betakaroteenia
B1-, B2-, B6-vitamiineja
C-, E- ja K-vitamiinia
Anthosyanideja
polyfenoleja
kvinik happoa
Booria, jodia, kuparia, mangaania, magnesiumia, molybdeeniä ja rautaa


Auttaa elimistöä puhdistumaan ympäristömyrkyistä
Suojelee ihoa otsoniaukon aiheuttamalta UV säteilyltä
Tasaa verenpainetta
Ei tunneta haittavaikutuksia!Soveltuu hyvin hevoselle mm puhdistuskuurin tueksi.

 

                                   ********************************

MATARA/KIERUMATARA:(Galium aparine)

Nykyisin koko eurooppaan levinnyt kasvi.Voidaan käyttää kuivana tai tuoreena. hevonen hyödyntää kasvista lehdet ja varren. kasvi on helppo tunnistaa musta matara lajikkeista karvaisuutensa ansiota. Kasvi pitää kerätä ennen kukintoa ja siemennystä. Diureettinen, nestettä poistava kasvi. Lisää ruokahalua ja soveltuu erittäin hyvin lymfajärjestelmän hoitokasviksi.Hoitaa virtsateitä,sekä ravitsee ihoa ja sarveisaineita.

Annostelu kuivana: n.20-30g/vrk.

 

 

 

 

MERILEVÄ: (Fucus vesiculous),

Monipuolinen ja ravinteikas. 100% luonnontuote.

Muodostavat eläimille vankan ja helposti hyödynnettävän perustan. Siinä on runsaasti vitamiineja ja aminohappoja, sekä  kivennäisaineita jotka ovat tarpeellisia kehon toiminnoille sekä ylläpitävät terveyttä ja hyvinvointia. Toimii hyvin yleisrehuna moneen asiaan. On ns. kokonaisvaltainen hoitokasvi. Kerää kuitenkin helposti itseensä raskasmetalleja, joten sinun tulee varmistua valmistajalta, että tuote on ehdottoman puhdas. Nokkonen toimii kuten merilevä ja on usein puhtaampaa.

Fucus vesiculous Sisältää:
A- vitamiini (beta-karoteeni)
B1 - vitamiini (tiboflaviini)
B2 - vitamiini (tiboflaviini)
B3 - vitamiini (niacini)
B8 - vitamiini (pyridoxini)
B12 - vitamiini (kobalamiini)
C - vitamiini (askorbiinihappo)
D - vitamiini (argosteroli)
E - vitamiini (tokoteroli)
H - vitamiini (biotiini)
K - vitamiini
Pantoteenihappo
Foolihappo

Kivennäiset:
Kalium
Kalsium
Kloori
Natrium
Magnesium
Boori
Fosfori
Strontium
Jodi
Rauta
Sinkki
Mangaani
Vnadiini

 

Tahtoisin erikseen mainita lukijoille erään tärkeän seikan merilevistä.Olen törmännyt tähän asiaan itse ja oppinut hoidot kantapaan kautta. Muistakaa, että maailmassa on useita kymmeniä jopa satoja eri lajikkeita merileviä joiden vaikutteet ovat myrkyllisestä parantavaan.leviä kasvaa niin makeassa vedessä kuin suolaisessa.Eri levillä on erilaiset vaikutteet terveyden hoidossa sekä ravitsemuksessa. Toiset limottuvat helpommin kuin toiset jne. Jos siis ostat tuotteen, jossa lukee vain merilevä, et voi olla varma minkä lajin levä on kyseessä, etkä täen voi varmistua myös sen käyttöominaisuuksista,soveltuuko esim paremmin yskänhoitoon kuin ihon hoitoon tms.Levien kirjo on laaja, ole siis huolellinen ostaessasi levä tuotteita,myös Suomessa! Useat ammatti ihmisetkään eivät tiedä usein tätä, ja erehtyväisesti ilmaisevat vain hevosten tarvitsevan levää, joka on vain yleis nimitys tälle lajille.

 

                                       *******************************

 

 

MESIANGERVO:  (Filipendula ulmaria)    kasveja_kes2_054.jpg

 

Rohtona käytetään lehdet ja kukat. 

Sisältää luonnon salisyylihappoa, salisiinia, joka tehoaa kuumeeseen ja vilustumisoireisiin,eteerisiä öljyjä,tanniinia ja orgaanisia happoja.

Se lievittää kipuja ja poistaa voimakkaasti nestettä. Voidaan käyttää haudukkeina esim lihassäryissä.On havaittu hyväksi mm kaviopohjan vammojen hoidossa kuten kaviopaiseen.Hyvä palovammojen hoidossa.Ei kestä säilytystä, joten se on käytettävä ensimmäisenä talvena.Sieniin ja iho sairauksiin.

Voidaan yhdessä suolan kanssa saada mustaa väriainetta mm mustan hevosen värjäämiseen. 

Kuumeiseel hevoselle joka kärsii lihaskivuista hyvä seos on koivun,ja siankärsämön kanssa tehtävä seos. 

Annostus n.20-30g vrk

 

 

                                    ********************************

 

MINTTU: (Mentha piperita)

Minttua käytetään eniten ruokahalunlisääjänä.

Se myös rentouttaa suoliston lihaksiston ja on siksi hyvä lisätä minttua mm. ähkytaipuvaisten hevosten ruokailuun. Sillä on sieniä tuhoava vaikutus.

 

                                   **********************************

 

MUNKINPIPPURI:  (Vitex agnus-castus)

Siveyden puu.
Hormomaalinen yrtti, tasapainottaa kehon kaikkia hormooneja, mutta erityisesti estrogeenia ja progesteronia. 
Munkit käyttivät yrttiä (josta käytetään vain kukkia tai marjoja: muistuttavat mustaapippuria) laskemaan seksuaalisia haluja. Yrtti tasoittaa hormoonien suuria vaihteluita ja auttaa kaiken ikäisten naisten kuukautiskiertoon liittyvissä ongelmissa, kuten masennuksessa, kivuissa ja mielialan vaihteluissa. Myös kiiman säännöllisyyteen tämä yrtti auttaa tasapainottavasti. Yrttiä on käytetty mm. maidoneritystä lisämään ja sen ominaisuuksia on tutkittu paljon tieteellisesti, apteekkilääkkeenä se on tunnettu nimellä Vitex.

Annostus n. 15g vrk

 

                                        ********************************

 

MUSTAHERUKKA:(Ribes nigrum) karjalan_matka_016.jpg

Tärkeä puutarhakasvi.

Rohtona käytetään lehtiä,marjoja ja siemenöljyä.

Vaikuttavat aineet mm:kamferoli,kversetiini,c-vitamiini(jota on jo lehdissäkin 25-kertainen määrä verrattuna esim appelsiiniin)sitruunahappoa,karoteenia, b-vitamiinia, gammolinoleenihappoa,pektiinia,rypälesokeria.

Virkistää,lisää sapeneritystä,alentaa verenpainetta,vahvistaa verisuonten seinämiä,supistaa limakalvoja, vilustumissairauksissa, kihtiin, reumaan, ripuliin, yskään, haavojen hoitoon.

Haittavaikutuksia ei tunneta!!

Tässä ihana juoma ihmisille:

5litr vettä

1 litr. mustaherukan lehtiä

1-2 sitruunaa

400g sokeria

herneen kokoinen nokare hiivaa

lehdet huuhdotaan ja sitruuna kuoritaan ja viipaloidaan.vesi kuumennetaan kiehuvaksi ja kaadetaan lehtien ja sitruunaviipaleiden päälle.Lisätään sokeri.Juoma jäähdytetään kädenlämpöiseksi ja siihen lisätään hiiva.Juoman annetaan käydä vrk ajan,minkä jälkeen se siivilöidään.Se on valmista joko heti nautittavaksi tai pullotettavaksi.Säilytetään viileässä.

                                    ******************************

 

MUSTIKKA: (Vaccinium myrtillus) karjalan_matka_219.jpg

Ripulin,ummetuksen ja vilustumistautien hoitoon.

Toisen maailmansodan aikana lentäjille annettiin säännöllisesti mustikkaa hämäränäkökyvyn parantamiseksi.

Kuivat marjat ripuliin,tuoreet marjat ummetukseen.

Sis. 40 edullista vitaaliainetta esim. aesculetin, benoix happo, kofeinihappo, betakaroteni, katekini, alfa cedrini, cholorogenihappo, cinnamaldehyde, kumarinihappo, delfinidini, ellagihappo, eugenol, gallic happo, limoneone, myristicin, orientin, fenoli, piperonal, pulegone, quercetin, rutin, ursolic happo. Sama tutkimus paljasti myös, että puoli kahvikupillista mustikkaa antaa saman määrän flavonoideja kuin viisi annosta sekavihanneksia.Marja puolustautuu bakteereja, sienitauteja ja oksidoitumista vastaan.

Mustikan marjat sisältävät monia hyödyllisiä aineyhdisteitä, A-, C- ja E vitamiinien lisäksi tanniinia, flavonoideja, hydrokinonia, rautaa, mangaania, oleanolic happoa, neomyrtilliniä, natriumia, omena- ja ursolihappoa. Sokereja mustikka sisältää vain 5 %. Mangaania on yleensä niukasti viljellyissä kasveissa. Marjojen pigmentin muodostavat 15 erilaista antosyanidia. Mustikan siniset väriaineet, antosyanosidit ovat koko marjassa, kun taas mustaherukassa ne ovat keskittyneet kuoriosaan.

Marjojen sisältämän tanniinin takia mustikkaa on käytetty myös suun ja nielun tulehdusten sekä vatsa- ja suolistovaivojen hoitoon. Tanniini on myös se aine, jonka uskotaan punaviinissä olevan suotuisien terveysvaikutusten taustalla. Mitään myrkyllisiä sivuvaikutuksia sillä ei ole voitu todeta olevan edes suurina annoksina.

Varpuja ja lehtiä voidaan käyttää hevosten/eläinten rehuna,mutta oksaalihappopitoisuuksien vuoksi ei suositella pidempi aikaista käyttöä.

Mustikka tasaa verensokeriarvoja,siksi se on mm menestyvä hoitokasvi kaviokuume hevosten rehuna.

 

                                       *****************************

 

MÄKIKUISMA: (Hypericum perforatum)karjalan_matka_347.jpg

Rohdos moneen tarkoitukseen (sen sanotaan olevan 99 vaivan lääke)

käyttö mm. tuhoaa bakteereja, kiihdyttää ihon aineenvaihduntaa, lievästi puuduttava, ripuliin, matoihin, virtsavaivoihin. Edistää haavojen paranemista ja korjaa kudoksia.

Rauhoittaa keskushermostoa ja parantaa sydämen toimintaa

Voidaan käyttää myös ulkoisesti kylpy-/ alkoholi-/ öljyuutoksena mm. haavojen, palovammojen, ihottuman ja muiden ihovammojen hoitoon. Myös erilaisiin lihas ja nivelkipuihin.

HUOM! Mäkikuisma sisältää hyperisiini-nimistä ainetta joka auringossa voi nostattaa rakkulamaista ihottumaa iholle, eli on valoyliherkkä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                     ********************************** 

 

kasveja_kes2_094.jpg

 

MÄKIMEIRAMI:

Eläimille kasvista käytetään nuoret latvanversot ja täysivasvuiset, hyväkuntoiset vihreät lehdet.

Antiseptinen,hengitystievaivojen hoito, kouristuksia laukaiseva, rauhoittava, limaa irroittava, erilaisten suolistovaivojen hoito

Ulkoisesti käytettynä mm. edistää haavojen paranemista, helpottaa kutiavaa ihoa, erilaisten lihasvaivojen hoitona

HUOM! Ei suositella käytettäväksi tiineille eläimille!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                               *************************************

 

kasvit_kes_2009_089.jpg 

MÄKITERVAKKO:            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

p9122290.jpg 

MÄNTY: (Pinus sylvestris)

Männyn kuoren alla oleva elävä nilakerros ( Pycnogenol ) sisältää runsaasti puuta suojelevia flavonoideja ( proantosyanideja ), joita tutkitaan ympäri maailmaa mm myös Turun yliopistossa. Näiden flavonoidien arvellaan vaikuttavan: Syöpäkasvaimia estävästi, voimakkaan antioksidanttisesti, bakteerien ja virusten kasvua estävästi Alentaa veren triglyseridejä ja LDL kolesterolia On 50 kertaa parempi antioksidantti kuin C- ja E-vitamiini, betakaroteeni ja seleeni Estää histamiinin ylituotantoa ja solujen degeneroitumista Tehostaa C-vitamiinin vaikutusta elimistössämme Sisältämänsä kollageenin ansiosta se parantaa lihasten elastisuutta ja edistää oheisverenkiertoa Nila sisältää paitsi flavonoideja, myös vitamiineja sekä runsaasti sinkkiä, kalsiumia, rautaa ja mangaania.

Suomessa on valmistettu havupuu-uutejuomaa jo vuosia vuosia ja sen on nyt myös tutkimuksissa todettu auttavan hevosia mm kaviokuumeessa,tiineys ongelmissa,tulehdus ja kiputiloissa,iho-ongelmissa ynm.

hyvä karvanvaihtoaikaan, ravintolisä joka elvyttää, piristää ja hoitaa.

 ..................................................................................................................................

N)

 

 


 

NIITTYMAITIKKA: (Melampyrum pratense) 

 

Tammoilla edistää maidon tuotantoa.Tunnetaan myös nimillä Maitoheinä tai Voiheinä. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                          *****************************************

 

nokkonen

NOKKONEN: (Urtica dioica)  

Nokkosen ravintoarvo on suuri. Nokkonen on suomalaisten merilevä, mutta siinä on vähemmän saastejäämiä. Se on kaikista vihanneskasveistamme ravintopitoisin . Tuoreessa nokkosessa on 15% hiilihydraatteja, 5,5% arvokkaita valkuaisaineita, 0,6% rasvaa ja tavattoman paljon kaliumia ja mangnesiumia. Lisäksi nokkosessa on a,b,c,e ja k vitamiinia. Nokkonen on hyvä proteiinin lähde.Kivennäisistä  mmrauta,kalium,pii,biotiini,fosfori,koboltti,kromi,kupari,rikki,sinkki,seleeni ym Se on hyväksi karvalle ja antaa lisää ruokahalua. Kuivattu ja murskattu nokkonen yhdessä Ruusunmarjan kanssa ehkäisee kaviokuumetta. (luonnolliset alkuaineet muodostavat erilaisia yhdisteitä biokemiallisesti) Imetyksen aikana nokkonen lisää maidoneritystä ja vähentää sitä vieroituksen yhteydessä.Estrogeeni pitoisuutensa vuoksi neuvottele käytöstä tarkoin. Nokkonen toimii hyvin myös hyönteiskarkoitteena, lannoitevetenä, huuhteluvetenä. Nokkonen on monikäyttöinen kasvi ja sen eri osia käytetään eri tarkoituksiin, eri kasvuvaiheissa hevosille tukemaan terveyttä sekä hoitamaan sairautta. Diureettinen kasvi, jonka käytöstä on hyvä keskustella esim hoitavan fytoterapeutin kanssa(mm kilpailevat hevoset). Nokkonen aiheuttaa kasveista yhtenä yleisempänä allergioita mm urticariaa. Kilpahevosten kanssa tarkkaa seurantaa hyvä ylläpitää, kasvi kohottaa hb arvoja, joilla kehoon vaikutuksia mm suorituskykyyn.Muistathan että mikäli hevosella on sydän tai verisuoni lääkitys tai se on ollut tai menossa leikkaukseen, keskustele nokkosen käytöstä tarkoin! Keinoja, ohjeita ja tarkempia neuvoja kannattaa kysyä.

Annostus n.5-50g vrk riippuen kohde käyttäjästä/ tarpeesta

 

Suomalainen tutkimus tietolähde:

 

 

                                      ******************************

 

NUKULA: